Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS-ove akcije manje vrede

    Poslednjih dana akcije Naftne industrije Srbije kreću se oko nivoa od 590 dinara, što je pad od početka godine od 2,5 procenta. Najvišu vrednost u ovoj godini, akcije ove najveće kompanije na Beogradskoj berzi dostigle su početkom februara kada su vredele 748 dinara, kaže Nenad Gujaničić, broker u brojerkskoj kući Sinteza.

    Visoka cena akcija za skoro 200 dinara viša nego sada bila je  rezultat odličnih poslovnih rezultata NIS-a za prošlu godinu, kada je ostvarena dobit od 400 miliona evra, ali i najave preuzimanja Imleka što je sveukupno dovelo do velikog optimizma na toj hartiji, objašnjava Gujaničić.

    Kasnije je usledio lagani silazni trend, koji je inteziviran problemima evrozone što je unelo dosta skepse među globalne ulagače kada su akcije pitanju, a naročito one na marginalnim tržištima kao što je domaće.

    Kada je poslovanje u pitanju, NIS je nastavio poslovnu ekspanziju mada mu na ruku nisu išle turbulencije na svetskom tržištu nafte, klizanje kursa dinara i slabljenje domaće tražnje za gorivom.

    U prvom kvartalu ove godine, NIS je zabeležio poslovni prihod od 45,6 milijardi dinara što je rast od čak 24 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je dobitak pre kamata, poreza, depresijacije i amortizacije bio skoro duplo veći i iznosio je 15,5 milijardi dinara.

    Neto dobit je pala 15 procenata na 8,4 milijarde dinara pre svega usled negativnih kursnih razlika. Ovi dobri poslovni rezultati, objavljeni krajem aprila, nisu doprineli rastu vrednosti kompanije pre svega jer su bili dominanti negativni faktori spolja, ali i unutrašnja politička neizvesnost, naglašava Gujaničić.

    Inače, tržišna vrednost NIS-a na nivou od 590 dinara iznosi trenutno 96,2 milijarde dinara (oko 825 miliona EUR) što je tek neznatno više u odnosu na cenu po kojoj je Gaspromnjeft platio kontrolni paket akcija -400 miliona EUR za 51 odsto kompanije.

    Jelena Petrović
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE