Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pet filmova iz Kana na 19. festivalu na Paliću

    Festival evropskog filma na Paliću biće održan 19. put od 14. do 20. jula sa više od 60 ostvarenja u takmičarskim i pratećim programima, najavio je danas predsednik Saveta festivala Branislav Lečić.

    Uz sve materijalne teškoće, koje su redovne, a u aktuelnom periodu još i veće, uspeli smo da zadržimo nivo i po kvalitetu i po kvantitetu, rekao je on na konferenciji za novinare u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke.

    Lečić je dodao da bi jednog dana mogli da napišu celu knjigu o mukama organizatora, da se uz nju „nasmejemo, a i zaplačemo zbog položaja u kojem se kultura našla“.

    Ipak, on je izrazio zadovoljstvo što će ovaj festival ponovo okupiti evropske umetnike, autore, kritičare i druge filmske poslenike.

    Na Letnjoj pozornici na Paliću među 13 filmova u glavnom takmičarskom programu biće prikazani „Iza bregova“ Kristija Munđijua, „U magli“ Sergeja Loznice, „Samo vetar“ Bensa Fliegaufa, od domaćih filmova „Parada“ Srđana Dragojevića, a na zatvaranju, van konkurencije „Anđeoski deo“ Kena Louča.

    Direktor festivala Radoslav Zelenović podsetio je na početke i teškoće ove manifestacije, ističući da je ona od 2003. godine jasno profilisana kao evropski festival i da evropski autori redovno dolaze na Palić.

    „Svi se kunemo u Evropu, ali finansijski problemi postaju nesnošljivi. To je već problem naše kulturne politike“, dodao je on.

    Direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, koji je izvršni producent, Blažo Perović, ukazao je da je budžet smanjen sa 420.000 evra u 2008. na svega 230.000 evra u ovoj godini.

    Programski direktor festivala Miroslav Mogorović istakao je da će u glavnom programu, čiji je selektor kao i do sada Nikolaj Nikitin, biti čak pet najsvežijih filmova, sa nedavnog festivala u Kanu.

    „To je potvrda našeg minulog rada. Evropski autori, a sve više i producenti nas uvažavaju, pristaju da daju svoje filmove i da lično dođu“, rekao je on, izrazivši nadu da će među gostima biti Kristijan Munđiju, Sergej Loznica, Ulrih Zajdl…

    Selektor programa „Paralele i sudari“ Petar Mitrić najavio je deset filmova iz istočne Evrope, od kojih su sedam debitantski, među kojima srpski „Klip“ Maje Miloš.

    Mitrić je odabrao i 13 filmova za program „Mladi duh Evrope“, u kojem je težište na eksperimentu sa žanrovima i tehnikama.

    Tradicionalni fokus na jednu nacionalnu kinematografiju ovoga puta usmeren je na Švedsku i prikazaće šest ostvarenja koje je odabrao Nikitin u saradnji sa Švedskim institutom za film.

    Ataše za kulturu ambasade Švedske u Beogradu Helena Larson izjavila je da je „čast učestvovati na ovom prestižnom festivalu“.

    „Iako je Švedska mala zemlja, naši filmovi dobijaju nagrade širom sveta, oni su naš važan izvozni proizvod i ambasada će nastaviti da podržava ovakve programe“, rekla je ona.

    Larson je uručila Zelenoviću poklon – DVD set sa 22 odabrana filma klasika švedske kinematografije Ingmara Bergmana.

    Na festivalu će biti prikazani i omaž programi za dobitnike nagrada „Aleksandar Lifka“ (kako je već objavljeno, to su Zoran Simjanović i Žan Mark Bar) i „Underground Spirit“, stalni ciklus Novi mađarski film, zatim Eko Doks i Dečji program.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE