Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Subvencije za stanove samo privremeno obustavljene

    Državni program subvencionisanja stambenih kredita biće privremeno obustavljen, kažu u Ministarstvu za prostorno planiranje. Naime, u budžetu je za ove subvencije planirano 1,7 milijardi dinara i taj novac je gotovo potrošen. U Ministarstvu navode da je Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, od ukupno 1.146 primljenih zahteva za subvencije u ovoj godini, odobrila 1.061, a već su realizovana 373 kredita.
     
    Građani koji su podneli zahteve i dobili „zeleno svetlo“ Korporacije nemaju razloga za brigu. U ovom trenutku, kažu za „Novosti“ u NKOSK, nema zahteva građana koji su na čekanju i neće biti osigurani.
     
    – Takvih zahteva nema, jer opredeljena sredstva za subvencionisanje stambenih kredita još nisu u potpunosti iscrpljena – kaže Jelena Juraković iz Nacionalne korporacije. – I ove godine zbog velikog interesovanja građana za ovakav vid kreditiranja, u narednom periodu sredstva će biti potrošena. S tim u vezi u narednom periodu Nacionalna korporacija planira da po usporenoj dinamici donosi odluke po primljenim zahtevima, a sve u okviru Uredbom definisanih sredstava. Po eventualnoj izmeni Uredbe i visine iznosa, Korporacija će bez odlaganja nastaviti sprovođenje Uredbe, tehnički i kadrovski smo spremni da obradimo sve podnete zahteve u najkraćem roku.
     
    Prosečna vrednost kredita koji se osigurava kod NKOSK je oko 33.000 evra, navode u Korporaciji. Uglavnom su to manje ili srednje stambene jedinice od oko 50 kvadrata. Najveći broj nekretnina se i dalje prometuje u Beogradu.
    Dok u Ministarstvu, Korporaciji i bankama kažu da je interesovanje za kupovinu kvadrata veliko, u agencijama za promet nekretnina tvrde da nikakvih bitnijih pomeranja na tržištu zbog toga nema, niti je potražnja povećana.
    – Subvencije idu uz određene uslove, tako da bitno ne utiču na tržište, jer su mahom namenjene za kupovinu stanova u naselju „Stepa Stepanović“ na Voždovcu – kaže Kaća Lazarević, suvlasnica agencije „Alka“. – Činjenica je, takođe, da uz subvencije mogu da se kupe samo stanovi u novogradnji, a takvih je malo na tržištu. Ako već država želi da pomogne građanima da dođu do krova nad glavom, onda neka ih pusti da sami izaberu šta žele, stari ili novi stan. Nije korektno ni to što svake godine već u junu-julu budu potrošena planirana sredstva pa se onda čeka rebalans. Neka jednom država konačno odredi cifru koja je dovoljna, a ne da se proces subvencionisanja svake godine privremeno obustavlja.
    Kako kaže suvlasnica „Alke“, sada su se konačno na tržištu pojavili i stari stanovi do 50 kvadrata i u užem gradskom jezgru Beograda i mogu da se kupe po ceni od 1.800 evra za kvadratni metar. Pojavili su se kupci za kuće, čija cena premašuje milion evra, na Dedinju, Senjaku i Vračaru. Sada banke finansiraju fazno i investitore koji grade stanove a kupili su firme u stečaju. Ali je prodajna cena tih kvadrata, koji nisu odmakli od temelja, čak 2.500 evra. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE