Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvozimo čak i srpske jabuke?

    Uvozne jabuke „ajdared“, koje ovih dana plaćamo i do 150 dinara po kilogramu, jednim delom su, zapravo, domaće jabuke koje su svojevremeno izvezene. Stranci, ponajviše Slovenci, čuvali su ih u hladnjačama, a danas ih, eto, plasiraju u srpskim trgovinama.


    Ovo „Novostima“ potvrđuju i u domaćim trgovinama.

    – Jeste malo čudno, ali mi danas, praktično, delom uvozimo i domaće jabuke – kaže jedan od ovdašnjih trgovaca. – Slovenci kupuju kod nas veće količine kada je sezona, i jabuke plaćaju znatno ispod 50 dinara, a onda nam kada je smanjena ponuda, isto to voće nude po daleko višim cenama, što je sada slučaj. Naravno, jabuke uvozimo i iz drugih zemalja u okruženju, najviše iz Makedonije.

    Pitanje je zašto se nismo na vreme organizovali i zašto smo dozvolili da nam često propadnu ogromne količine tog voća tokom jeseni, da ih početkom leta, kao sada kada su zalihe na izmaku, plaćamo trostruko više.

    Za stručnjake je malo neobično što su cene voća i dalje previsoke. Neobično je i da su za naše podneblje jabuke toliko skupe, to je bilo uvek narodsko voće.

    – Visoke cene od 130 i 150 dinara neprilagođene su džepu prosečnog kupca – kaže za „Novosti“ Vladana Hamović, ekonomista. – Najveći problem je što kod nas nije organizovan otkup, pa cene tako u periodima slabije ponude značajno osciliraju. Veliki je problem kod otkupa i prerade, sve je neorganizovano i zato smo u prilici da uvozimo čak i jabuke.

    Ona dodaje da će skuplje voće svakako imati uticaja na dalji rast cena.

    Statistika 
     
    Rast majske inflacije je najvećim delom posledica rasta cena sezonskog voća i povrća. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija u maju u odnosu na april iznosila je 1,4 odsto. Međugodišnja inflacija je, nakon kontinuiranog pada u prethodnih 12 meseci, u maju uvećana na 3,9 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE