Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brazilci uspešno testirali vakcinu protiv šistosomijaze

    Brazilski istraživači tvrde da su uspešno testirali vakcinu protiv bolesti šistosomijaze, koju izazivaju parazitski crvi, a od nje pati preko 200 miliona ljudi širom sveta.


    – Ovo je dosad nezabeležen prodor u medicini u koji je uloženo 30 godina naučnog rada – ističe Tanja Araužo-Žorže iz instituta Osvaldo Kruz u Rio de Žaneiru, prenosi AFP.

    Araužo Žorže smatra da će Brazil u roku od tri godine u svet moći da distribuira vakcinu protiv rečene bolesti, koja napada i stoku, a među ljudima pogađa najsiromašnije jer je u vezi sa neadekvatnim sanitarnim uslovima.

    Vakcina je proizvedena uz pomoć proteina dobijenog iz jedne vrste crva. Uspešno je testirana u Brazilu, ali je nužno da se testira i u oblastima u kojima je parazitski crv izazivač bolesti najrašireniji – u Africi i Južnoj Americi.

    Parazit koji izaziva šistosomijazu prodire kroz kožu čoveka, a pod naročito velikim rizikom su deca kada se kupaju u zagađenim vodama.

    U Brazilu je registrovano oko 2,5 miliona slučajeva šistosomijaze, koja prvo izaziva osip koji svrbi, a potom slede nedelje groznice, kašlja i bolova u mišićima. Posle nekoliko godina bolest može da ošteti i unutrašnje organe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE