Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preduzeća nezainteresovana za studentsku praksu

    Kompanije u Srbiji, posebno one veće, nisu dovoljno zainteresovane za to da omoguće studentima da pri kraju studiranja steknu i neophona praktična iskustva u njima, izjavio je danas rektor Univerziteta u Novom Sadu (UNS) Miroslav Vesković.

    Otvarajući okrugli sto „Saradnja univerziteta sa poslodavcima“, koji je održan u okviru trogodišnjeg nacionalnog „Tempus“ projekta razvoja karijernog vođenja radi unapređivanja visokog obrazovanja, Vesković je istakao da u našoj zemlji ima još dosta preduzeća koja bi mogla da obezbede studentima da stiču praktična iskustva u radu.

    O održavanju prakse svojih studenata UNS je zaključio nekoliko ugovora sa kompanijama, među kojima i sa „NIS – Gasprom njeftom“, što omogućuje da nekoliko stotina uglavnom onih sa završnih godina stiču radna iskustva u velikim i značajnim firmama.

    To je izuzetno važno kako za same studente tako i za kompanije, koje na taj način imaju priliku da za svoj budući razvoj dobiju kvalitetne i stručne kadrove, rekao je Vesković i napomenuo da je pre nekoliko meseci potpisan ugovor sa predstavnicima „FIAT Srbija“ u Kragujevcu, jer samo kragujevački univerzitet nije dovoljan da popuni sve potrebe razvoja tog dela FIAT-a.

    Učestvujući u radu skupa, predstavnik „Elektromreže Srbije“ Nikola Backović je istakao da to javno preduzeće ima programe letnje prakse za student treće i završne godine kao i za mastere, u okviru koje oni dobijaju od 60 do 80 odsto mesečne zarade za rad koji obavljaju.

    Do sada je osmoro njih dobilo posao na određeno vreme a u zavisnosti od potreba preduzeća, postoje mogućnosti da neki od studenata koji su obavili radnu praksu dobiju I stalan posao, rekao je Backović.

    Predstavnici univerziteta iz Svonsija, Padove i Šlezije preneli su najbolje primere saradnje sa kompanijama u Velikoj Britaniji, Italiji i Poljskoj, istakavši da su potpisani ugovori o praktičnom angažovanu studenata u kompanijama dobra osnova za to da ta praksa preraste u nova radna mesta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE