Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svi sem Srbije beže od evra

    Sve naše troškove, ali i primanja računamo u evrima. Definitivno nam je evropska valuta zamenila nekadašnju „ljubav“ – nemačku marku.

    Ali, u vreme dok svi „beže“ iz evra u druge, trenutno sigurnije valute poput dolara ili „švajcarca“, naša država se, za razliku od najvećeg dela evropskih vlada i centralnih banaka, baš kao i naši građani, sve više vezuje za evro. Pa nam, tako, i Narodna banka Srbije čak 70 odsto svojih rezervi drži upravo u evropskoj valuti.
     
    „Kada je reč o valutnoj strukturi deviznih rezervi, najveće je učešće evra sa oko 70 odsto, imajući u vidu da su i obaveze Republike Srbije u najvećoj meri izražene u ovoj valuti. Američki dolar učestvuje u strukturi deviznih rezervi sa oko 20 odsto, dok su ostale valute, britanska funta i kanadski dolar zastupljene u manjim procentima“, kažu u centralnoj banci.
     
    Inače, devizne rezerve NBS iznose 10,39 milijardi evra. U gotovini i depozitima u inostranstvu drži se 1,86 milijardi evra, dok je najveći deo, čak 7,93 milijarde evra u hartijama od vrednosti.
     
    Iznos od 7,93 milijarde evra deviznih rezervi plasiran je u prvoklasne hartije od vrednosti sa najvišim kreditnim rejtingom. Reč je o državnim hartijama najrazvijenijih zemalja – SAD, SR Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Kanade, Holandije, Finske i Austrije.
     
    Rezerve se drže i u zapisima koje su emitovale međunarodne finansijske institucije EBRD, EIB i Svetska banka. Ostatak od 1,86 milijardi evra, se nalazi u gotovini, „na štednji“ u svetskim bankama.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE