Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ugroženo poslovanje gradske toplane u Kruševcu

    Na sledećem sastanku direktora svih Toplana u Srbiji biće doneta odluka o povećanju cena grejanja od jeseni, izjavila je zamenica direktora Gradske toplane u Kruševcu Zlata Ilić.

    Podsetivši da je ugalj na tržištu poskupeo 10, a gas 20 odsto, Ilić je ocenila da je cena grejanja od 68,25 dinara po metru kvadratnom nerealna i dodala da dugovanja privrednih subjekata i fizičkih lica, kao i nerealna cena grejanja, ugrožavaju poslovanje tog preduzeća.

    Privredni subjekti, prema njenim rečima, duguju oko 250 miliona dinara, od čega samo IMK “14. oktobar” 80 miliona, dok su nenaplaćena potraživanja od fizičkih lica dostigla iznos od 120 miliona dinara.

    Poslednji put cena grejanja u Kruševcu korigovana je u maju prethodne godine, a od osnivača, odnosno gradske skupštine zavisi da li će doći do novog povećanja, objasnila je Ilić.

    Ona je ukazala na to da su u letnjem periodu obaveze svih toplana u Srbiji velike jer se tada radi na obezbeđivanju energenata za novu grejnu sezonu, istakavši da je “Gradska toplana” u Kruševcu već raspisala tender za nabavku 10.000 tona uglja.

    “Osim toga, u ovom periodu vrše se remonti kotlovskih postrojenja i saniranje mreže na kritičnim tačkama, a od nas se očekuje da izmirimo i obaveze koje imamo prema Elektrosrbiji”, kazala je Ilić ukazavši da je ovakav sistem trenutno neodrživ.

    Ona je precizirala da JKP “Gradska toplana” u Kruševcu EPS-u duguje oko 50 miliona dinara.

    Govoreći o mogućim investicijama, Ilić je navela da će “Gradska toplana” zahvaljujući sredstvima koja će biti obezbeđena iz Fonda za zaštitu životne sredine, oko 15 miliona dinara, raditi na sređivanju podstanica za objekte od javnog značaja.

    “Urediće se podstanice u Ekonomskoj školi, OŠ “Vuk Karadzić”, gimnaziji, kao i u Poreskoj i Policijskoj upravi”, rekla je Ilić i dodala da će se potrošnja u ovim objektima pratiti iz kol centra toplane.

    Gradska toplana u Kruševcu ima 8.238 korisnika, greje površinu od 483.000 kvadratnih metara, a za prosečan dvosoban stan mesečno za grejanje treba izdvojiti oko 3.500 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE