Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Odlazeća vlada ne može da smanji akcize na gorivo GSP-u

    Postojećom regulativom u Srbiji nije propisana mogućost umanjenja iznosa akcize na derivate nafte za pojedinačne korisnike derivata.

    Propisi se međutim mogu menjati, ali Vlada u tehničkom kapacitetu nema mandat da se o tome izjašnjava, istaknuto je u pisanom odgovoru premijera Srbije Mirka Cvetkovića gradonačelniku Beograda Draganu Ðilasu povodom zahteva da se umanje akcize za gorivo koje kupuje Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) „Beograd“.

    Gradonačelnik Beograda uputio je prošle sedmice pismo premijeru Srbije i ministru finansija Mirku Cvetkoviću u kome ga upozorava da će grad biti prinuđen da podigne cenu gradskog prevoza ukoliko država ne donese odluku da se za gorivo koje kupuje GSP „Beograd“ umanji akciza.

    Gradonačelnik Beograda je Cvetkovića zamolio da sagleda da li postoji zakonska mogućnost da se takav zahtev Beograda usvoji i naveo da će grad, ukoliko on ne bude prihvaćen, biti prinuđen da cenu prevoza poveća za više od 20 odsto.

    Zakonom nije propisana mogućost umanjenja iznosa akcize na derivate nafte za pojedinačne korisnike derivata, već zakon propisuje mogućnost ostvarivanja prava na refakciju (povraćaj) plaćanja akcize u određenim slučajevima, objasnila je pomoćnik ministra finansija Nataša Kovačević.

    Ona je istakla da pravo na taj povraćaj ima lice koje nije proizvođač akciznih proizvoda prilikom uvoza akciznih proizvoda, a taj povraćaj je moguć i za dizel gorivo kada se koristi za pogon traktora.

    Povraćaj po osnovu akcize za ostale vrste naftnih derivata je moguć kada se ta goriva koriste u industrijske svrhe, dodala je Kovačević.

    Dopis kojim se predlaže umanjenje akcize na derivate nafte za određene korisnike smatra se inicijativom za izmenu zakona, koja može biti razmatrana prilikom naredne izmene zakona, naglasila je Kovačević.

    Akciza za sve vrste benzina u Srbiji iznosi 48,10 dinara po litru, a akciza za dizel gorivo 35,57 dinara po litru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE