Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Švedski naučnici otkrili vakcinu za lečenje Alchajmera

    Švedski naučnici otkrili su vakcinu koja bi mogla da prepolovi broj obolelih od Alchajmera. Vakcina može da odloži nastupanje bolesti i bude prvi korak ka pronalaženju leka.
     
    Alchajmerova bolest je najučestaliji oblik demencije koji pogađa nerve, moždane ćelije i neurotransmitere koji šalju poruke od i ka mozgu.
     
    Vakcina, poznata pod nazivom CAD106, pomaže pacijentima da stvore odbrambena antitela koja će se boriti protiv „napadača“ na mozak. Istraživači sa Instituta Karolinska u Švedskoj tvrde da će njihovo otkriće pomoći osobama koje imaju blagi do umeren oblik bolesti.
     
    Tokom testiranja vakcine, pre tri godine, nije bilo ozbiljnijih sporednih efekata a ispitanici su bili osobe starosti između 50 i 80 godina.
     
    Alchajmer pogađa 1 od 14 osoba stariju od 65 godina, a rizik se povećava sa godinama tako da bolest dobija 1 od 6 osoba iznad 80 godina. Naučnici se nadaju da CAD106 može odložiti bolest za celih pet godina.
     
    „Sve više ljudi boluje od Alchajmera i zato su nam hitno potrebni novi tretmani. Ako budemo imali više ovakvih otkrića onda smo na dobrom putu da pronađemo lek za ovu bolest,“ kaže dr Sajmon Ridli, upravnih Istraživačkog centra za Alchajmerovu bolest.
     
    „Sveobuhvatniji testovi će pokazati da li CAD106 može pomoći osobama da sačuvaju memoriju i da li može smanjiti količinu amiloida u mozgu.
     
    Amiloid se u mozgu stvara mnogo pre pojave simptoma Alchajmera i svaki novi tretman će biti efikasniji ako se sa njim počne u ranoj fazi bolesti.“
     
    Otkriće ove vakcine je vrlo ohrabrujuće, ali je potrebno još mnogo istraživanja kako bi se potvrdila sva njena potencijalna dejstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE