Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strategija Ričarda Brensona za poslovni uspeh

    Moto Ričarda Brensona, vlasnika brenda Virgin vrednog milijarde dolara, je da su poslovne prilike kao autobusi- ako propustite jednu poslovnu priliku, sigurno će naići druga.

    Ovaj harizmatični biznismen savetuje sve one koji su željni uspeha da neprestano isprobavaju nove poslovne taktike, a i ako neka propadne, ne smeju da se obeshrabre. Moraju odmah odvažno da pređu na drugu taktiku. Upravo je sposobnost prihvatanja neuspeha i učenja iz njega, ali neverovatna upornost je ono što je Brensonu donelo bogatstvo i slavu. Više puta je naglasio i da je gotovo nemoguće išta postići ako niste spremni na rizik.
     
    – Uvek postoje nesigurnosti, ali to je lepota života. Kad bi sve bilo onako kako smo planirali, život bi bio vrlo monoton i zato svima predlažem da se upuste u rizike. Verujem da u životu može više da se uživa ako češće govorite ‘da’ nego ‘ne’ – ističe Brenson.
     
    Međutim, osim hrabrosti, za uspeh u bilo kom poslu, a naročito onom koji ste sami pokrenuli, presudno je da zaista volite to što radite. Samo tada ćete moći u njega da uložite sve svoje sposobnosti i energiju. Uz to morate da verujete u sebe, ali i ljude kojima ste se okružili. Najvažnija filozofija ovog milijardera- bitno je da se ponosite onime što radite.
     
    – Preduzetnik je nalik umetniku koji pokrećući svoj biznis ima prazno platno i na njega mora da uklopi svaki detalj kako bi celina savršeno funkcionisala. Takođe, mora da pokuša da stvori nešto radikalno drukčije od onoga što već postoji na tržištu. Tek tada može da uspe – kaže Branson.
     
    Pohvala najbolje motiviše radnike
     
    – Dobar vođa mora da ima sposobnost slušanja ljudi. Nikad ne namećite svoje mišljenje već svakome dajte priliku da izrazi sopstveni stav. Takođe, nemojte javno da kritikujete saradnike ili da gubite kontrolu. Obratite pažnju na ono u čemu su dobri, a ne samo na njihove greške. Hvalite ih.
     
    Novac nije najvažniji
     
    – Većina stvari u životu zbog kojih ste pod stresom toga uopšte nije vredna, ističe Brenson. Briga i nervoza samo vam nepotrebno troše energiju. Takođe, novac nikada ne bi trebalo da vam bude najvažniji cilj u životu. On ne može da kupi ono što je zaista važno – duševni mir, mudrost, sreću…
     
    Što više uživajte u porodici i životu
     
    – Moja filozofija je da se živi samo jedanom, pa nastojim u tome da uživam koliko god mogu. To znači da se ne isplati radoholičarstvo, kaže Ričard Brenson.
     
    Milijarder je poznat po vrlo aktivnom životnom stilu, odnosno bavi se adrenalinskim sportovima, a nisu mu strani ni uzbudljivi poduhvati kao što je let balonom oko sveta. Svima savetuje da bi u toku svakog dana trebalo da izdvoje vreme samo za sebe i da rade nešto što ih usrećuje. Ali porodica uvek mora da bude na prvom mestu.
     
    – Najvažnije je da odgajite decu sa mnogo, mnogo ljubavi- što više pohvala, a što manje kritika. Trebali bi da budu spremni da razgovaraju sa vama o bilo kojoj temi i da imaju u potpunoti otvoren odnos. 
     
    Takođe, kad ste na poslu, kaže Brenson, uzmite pravu pauzu i jedite kvalitetnu hranu. Sendvič nije dovoljan. Ako možete, pokušajte i što manje vremena da provodite na putu do posla, bilo bi idealno kad biste mogli da radite od kuće.
     
    – Međutim, ako radite as mnogo ljudi, posebno je važno da se prema svakom ponašate sa poštovanjem, ne samo prema onima koje želite da impresionirate. Pokušajte da se povežete sa njima i na emocionalnom planu- svaki član vašeg tima je jednako važan.
     
    Dobar glas je najvažnija „imovina“
     
    – Najvrednija i najmoćnija “imovina” jeste da ostvarite reputaciju poštenog i pouzdanog poslovnog čoveka. Ako izgubite dobar glas, bez obzira na bogatstvo, nikad nećete biti potpuno srećni. Zaštitite ugled tako što ćete raditi samo u skladu sa savešću jer se izgubljen ugled isuviše teško vraća. Stoga pazite na njega u svakoj prilici.
     
    Ko predugo razmišlja i okleva, gubi „igru“
     
    – Kad se upustite u rizik, budite spremni na sve njegove posledice i uvek imajte spreman plan B. Takođe, čim vam se na vratima pojavi zgodna prilika, pokušajte da je ugrabite pre drugih. Brza reakcija jedna je od najvažnijih veština u poslovnom svetu. 
     
    Mobilni telefoni dekoncentrišu
     
    – Nemojte da dopustite da vaš mobilni telefon ili e-mail upravljaju vama – vi upravljajte njima. Mnogi menadžeri ih neprestano proveravaju tokom sastanaka, gube koncentraciju i skloni su donošenju lošijih odluka. Brensonov savet je da na elektronsku poštu ne bi trebalo da trošite više od sat vremena dnevno.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE