Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska priprema novi plan za privlačenje investicija

    Hrvatska priprema novi plan za privlačenje ulaganja, ubrzava i pojednostavljuje procedure i povećava iznos kojim se subvencioniše otvaranje novih radnih mesta.


    Kako navode hrvatski mediji, akcijski plan Vlade za podsticanje ulaganja počivaće na tri pristupa. Prvi se odnosi se na bolju komunikaciju među telima državne uprave, zbog čega bi Banski dvori uskoro trebalo da donesu posebnu uredbu o procedurama. Svaki ulagač će dobiti svog čoveka koji ga prati tokom celog investicionog razdoblja. 

    Drugi pristup se odnosi na zapošljavanje, prema kom će ulagač ostvarivati pravo na veću novčanu podršku za otvaranje novih radnih mesta. Prema sadašnjem zakonu, otvaranje novog radnog mesta ulagačima se subvencioniše sa 1.500 do 3.000 evra, zavisno od stope nezaposlenosti u županiji u kojoj se investicija realizuje. Sada bi ta podrška trebalo da se poveća u rasponu od 3.000 do 9.000 evra po novozaposlenom. 


    Definisanje sektora čiji bi razvoj država dodatno podsticala dolazi kao treći pristup ovom planu. Reč je o metaloprerađivačkoj industriji, s naglaskom na razvoj automobilske industrije i brodogradnje, zatim o prehrambenoj, farmaceutskoj i drvnoj industriji, kao i o obnovljivim izvorima energije i turizmu.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE