Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U novosadskoj rafinijeri 180.000 tona baznih ulja

    Umesto prerade nafte, NIS od 2013. godine kreće u građevinske radove kako bi od rafinerije u Novom Sadu napravio fabriku za proizovdnju baznih ulja.

    Građevisnki radovi kojima će se potvrditi namera Naftne indsutrije Srbije da želi da nastavi porizovodnju u Rafineriji nafte Novi Sad započeće u prvom kvartalu naredne godine, da je puštanje u rad novih proizvodnih linija planirano za prvo polugodište 2015. godine, da bi se već u 2016. proizvodilo oko 180.000 tona baznih ulja.Vrednost ivnesticija u projekat je oko 100 miliona dolara, potvrđuju u NIS-u.

    Ono što je, međutim, neuporedivo vrednije je što novi gazda NIS-a neće zatvoriti rafineriju Novi Sad o čemu se razmišljalo, jer je računica pokazala da na dalje neisplativo prerađivati naftu tim pre što je srpsko tržište preplavljeno derivatima mnogo više nego što je potrebno.

    U skladu sa odlukom Upravnog odbora, koncepcija Rafinerije nafte Novi Sad podrazumeva preusmeravanje na proizvodnju baznih ulja koja bi se dobijala preradom domaće nafte Velebit i ostatka hidrokrekinga iz Rafinerije Pančevo. Takođe, otvaraju se mogućnosti razvoja dodatnih pravaca biznisa u rafineriji, kao što su maziva, tehničke tečnosti i bitumen.

    Bazna ulja su inače osnova za proizvodnju motornih i industrijskih ulja. Ovaj NIS-ov projekat je namenjen proizvodnji kvalitetnih naftenskih i parafinskih baznih ulja. Cilj NIS-a je da maksimalno iskoristi prednosti domaće nafte velebit iz koje će se proizvoditi četiri tipa naftenskih baznih ulja.

    Pored toga, planirano je da se u Rafineriji Novi Sad proizvode i tri vrste parafinskih baznih ulja od sirovine sa postrojenja za hidrokreking u Rafineriji  Pančevo.Ovi novi proizvodi biće u potpunosti usklađeni sa zahtevima ekološke bezbednosti EU.

    Posle modernizacije proizvodnje baznih ulja u novosadskoj rafineriji, NIS će biti u rangu najuspešnijih kompanija koje će se baviti proizvodnjom baznih ulja.NIS će biti u mogućnosti da svoje prodajne kanale proširi do centralne Evrope, a kompanija planira proizvodnju mnogo veću od potreba domaćeg tržišta.Naravno, da će domaće tržište pre svih biti obezbeđeno, a NIS će prodavati bazna ulja u Centralnoj i Jugoistonoj Evropi.

    NIS je zbog prevelike ponude na tržištu i ekonomske efikasnosti koncentrisao proizvodnju motornih goriva u Rafineriji nafte Pančevo, s tim da je sačuvan rad Rafinerije Novi Sad promenom proizvodnje. Razvoj proizvodnje baznih ulja u Rafineriji Novi Sad ujedno predstavlja i deo projekta modernizacije prerađivačkih kapaciteta u NIS-u.

    Takva odluka za zaposlene u novosadskoj rafineriji omogući će angažovanje većeg broja stručnjaka iz Rafinerije Novi Sad na ovom konkretnom projektu. Nema sumnje da će ovaj projekat udahnuti novi život kako Rafineriji nafte, tako i gradu Novi Sad.

    U najskorije vreme NIS će pristupiti traženju projektne kompanije za izradu tehničkog projekta nove proizvodnje. U skladu sa koncepcijom, građevinski radovi u Rafineriji Novi Sad mogu početi u prvom kvartalu 2013.

    Koncepcija razvoja proizvodnje baznih ulja u pogonima u Novom Sadu je plod dugog zajedničkog rada ekspertskog tima NIS i Vlade autonomne pokrajine Vojvodine i Novog Sada. Vlada Vojvodine je stvorila maksimalno povoljne uslove za realizaciju ovog projekta.
     
    Pored potvrde mogućnosti produžetka licenci za eksploataciju nalazišta nafte velebit, koja će zbog karakteristika svog hemijskog sastava postati osnovna sirovina za proizvodnju baznih ulja, proširena je i teritorija slobodne ekonomske zone Novi Sad. To će obezbediti uslove za intenzivniji razvoj proizvodnih pogona, otvaranje novih radnih mesta i razvoj tehnološke baze.

    Pored prilično složenih makroekonomskih uslova i viška prerađivačkih kapaciteta u regionu Jugoistočne Evrope, razvoj specijalizovane proizvodnje u Novom Sadu omogućiće ne samo da se sačuva rafinerija već i da se značajno poveća efikasnost procesa zahvaljujući potpunoj iskorišćenosti logističkih prednosti kao što su posedovanje skladišta nafte, sistema prijema komponenti i otpremanja gotovih proizvoda, stanice za bunkerisanje, rezervoara.

    Imajući sve ovo u vidu rafinerija Novi Sad će postati NIS-ov centar za proizvodnju ulja, što će kompaniji omogućiti značajno smanjenje troškova proizvodnje, skladištenja i otpreme.
     
    Jelena Petrović
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE