Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko nema fiskalni, plaća 1.000 dinara

    Država bi težište u kontroli izdavanja fiskalnih računa uskoro mogla da preusmeri sa prodavaca na kupce. Tako bi inspektori kontrolisali građane ispred radnji i kažnjavali ih ukoliko od trgovaca nisu uzeli fiskalni isečak. Kako Press saznaje, ova novina mogla bi da zaživi u sklopu paketa mera koji treba da pomogne da se državna kasa puni bolje nego do sada.

     
    Ekonomski stručnjaci koji zagovaraju ovakav vid kontrole u obrazloženju ističu da su i iskustva drugih zemalja, od kojih je najsvežije hrvatsko, pokazala da su kupci u stvari najbolji kontrolori.
     
    Oni navode da ih samo treba motivisati da kod trgovaca i ugostitelja insistiraju na dobijanju fiskalnog računa, kao dokaza da je transakcija registrovana i da će na nju biti plaćen PDV. A od pretnje kaznom bolje motivacije svakako nema…
     
    Inače, Zakon o fisklanim kasama propisuje kaznu na licu mesta od 1.000 dinara za kupca koji ne uzme i sačuva fiskalni račun u krugu od 20 metara od objekta u kojem je obavio kupovinu, ali već četiri godine nije naplaćena nijedna kazna. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE