Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beogradska berza: Akcije niko neće da kupi

    Promet na Beogradskoj berzi pao je na najniže grane otkada je počela trgovina akcijama u poslednjoj deceniji. Prosečan dnevni promet sada jedva dostiže 700.000 evra.
     
    – Poređenja radi, u 2007. prosečna dnevna realizacija bila preko osam miliona evra – kaže za „Novosti“ Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest grupe“. – Uprkos tome što se trenutno na tržištu nalazi i NIS, koji je donedavno vredeo preko jedne milijarde evra, situacija se nije umnogome popravila.
     
    Krug hartija kojima se trguje na Beogradskoj berzi je nevelik. Međutim, i akcije u koje bi vredelo ulagati sada nema ko da kupi.
     
    U proleće 2007. godine, na vrhuncu srpskog tržišta, bilo je nekoliko desetina hiljada domaćih građana koji su kupovali akcije.
     
    – Sada ih nije ostao ni deseti deo toga – napominje Gujaničić. – Veliki broj ovih investitora izgubio je podosta novca, što je rezultiralo totalnom nezainteresovanošću za ovakvu vrstu ulaganja. Sada su najveći ulagači na Beogradskoj berzi strani investicioni i penzijski fondovi. Kada njih nema, kao što je trenutno slučaj, cene akcija su na prilično niskim nivoima.
     
    Nije samo drastičan pad cena akcija u proteklih nekoliko godina razlog malog interesovanja ulagača na srpskoj berzi. Globalna kriza smanjila je privlačnost investiranja u rizične hartije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE