Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sterijina kuća konačno muzej

    Posle 156 godina od smrti oca srpske drame Jovana Sterije Popovića, kuća na Trgu Svetog Teodora Vršačkog, u kojoj je ovaj istaknuti Vrščanin živeo u mladosti, konačno je dobila pravu namenu – postala je Sterijin muzej.


    Za tih vek i po, ona je bila dom za podstanare, gvožđara, delimično i kafana, zbog čega mnogi Vrščani nisu znali njenu pravu istorijsku vrednost. Zahvaljujući sredstvima pokrajinskog sekretarijata za kulturu ta slika je sada promenjena.

    Ceo prvi sprat zgrade, koju je Sterijin brat Đorđe Popović zaveštao Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sada je oplemenjen originalnim nameštajem koji je slavni pisac koristio. Među njima je i pisaći sto, na kom je pisao drame i komedije, koje su ga učinile besmrtnim. Originalni rukopisi „Pokondirene tikve“, „Zle žene“, „Kir Janje“, „Laže i paralaže“ i brojnih drugih Sterijinih dela, nalaze se u vitrinama u spomen-sobi, a na zidovima su uramljeni faksimili i dokumenta. Svi ti eksponati prikupljeni su iz Gradskog muzeja u Vršcu, Akademije nauka i Matice srpske.

    – Sterija je bio veliki komediograf, pa izgleda kao da su se Vrščani malo našalili sa njim, pošto je njegova kuća predugo bila sve, osim njegove. Pozitivno je to što je kući vraćen Sterijin duh, koji kao da je lutao svudao po svetu, a sada se tu konačno smirio – kaže Dušan Belča, istoričar Vršca.

    Poštovaoci Sterijinog dela, koji sebe nazivaju steriolozima, nadaju se da ovo neće biti samo mesto na kom će izloženi eksponati skupljati prašinu.

    – Sada ovoj kući treba udahnuti i pravi književni život. Smatram da tu treba da se održavaju književne večeri i skupovi svih umetnika, a da svi koje interesuju Sterijina dela, upravo ovde mogu da ih izučavaju – kaže steriolog Radomir Putnik.

    Vrščani su Steriji odali počast na više načina. Jedna od najdužih ulica u gradu nosi njegovo ime, baš kao i Narodno pozorište i jedna osnovna škola, a njegov spomenik centralna je figura na Pozorišnom trgu. Uskoro bi ispred Sterijine kuće trebalo da bude postavljena i njegova bista, koja je dugo čamila u skrivenom delu Gradskog parka. Ali, prethodno treba da se ukloni bilbord, koji je pred izbore postavljen upravo na mestu gde bi pomenuta bista trebalo da stoji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE