Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Irankama zabranjeno gledanje fudbala sa muškarcima

    Ženama u Iranu zabranjeno je da na javnim mestima gledaju prenose fudbalskih utakmica na Evropskom prvenstvu 2012. zbog “neprikladnog” okruženja u kojem muškarci mogu da postanu grubi, izjavio je danas zvaničnik policije.

    – Neprikladna je situacija u kojoj žene i muškarci gledaju zajedno fudbal u bioskopskim salama – rekao je Bahman Kargar, zamenik komandira iranske policije zadužen za socijalna pitanja, prenela je iranska agencija ISNA.

    Opravdavajući ovaj potez, Kargar je objasnio da se “muškarci, dok gledaju fudbal, uzbude i ponekad izgovore vulgarne psovke ili prljave viceve”, rekao je policijski zvaničnik.

    – Žensko dostojanstvo ne trpi da one gledaju fudbal s muškarcima. Žene bi trebalo da zahvale policiji” za ovu zabranu, smatra taj predstavnik iranskih vlasti.

    U Iranu, gde je fudbal veoma popularan, državna televizija prenosi utakmice Evropskog prvenstva, kojem su ove godine domaćini Poljska i Ukrajina.

    Te utakmice prenose se i u bioskopskim salama, u kojima su porodice i parovi često gledali fudbalske utakmice igrane na Svetskom prvenstvu 2010. i Azijskom kupu 2011. godine.

    Mnogi u najkonzervativnijim i verskim krugovima vlasti u Teheranu smatraju da zajedničke aktivnosti muškaraca i žena u javnosti kvare moral.

    Iranke tako mogu da se kupaju jedino u bazenima i na plažama za žene i da borave u posebnim parkovima gde muškarci nemaju pristup, mogu da se voze samo u zadnjem delu javnih autobusa i jedino u taksiju sa ženama vozačima.
    Sve škole i univerziteti imaju posebna muška i ženska odeljenja, navodi AFP.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE