Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vrtići rade i u „drugoj smeni“

    Roditelji koji menjaju smene i zbog poslovnih obaveza moraju da rade u popodnevnim satima moći će da „odahnu“, jer mališane mogu da ostave u nekom od beogradskih vrtića koji rade u „drugoj smeni“, za koje ne postoje liste čekanja i koji se dodatno ne plaćaju.
     
    Kako je Tanjugu rekla gradski sekretar za socijalnu i dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić radno vreme vrtića koji rade u takozvanoj drugoj smeni je od 15.30 do 21.30 ili od 16 sati do 22 sata uveče, u zavisnosti od potreba roditelja.
     
    Najviše vrtića koji rade u drugoj smeni je u centralnim gradskim opštinama, kao što su Stari grad, Novi Beograd, Vračar i Savski venac, a, kako tvrdi Jovčić i obdaništa u Obrenovcu imaju večernje grupe. „Trenutno više od 200 dece koristi uslugu boravka u večernjim grupama, a rezultati poslednjeg konkursa pokazali su da velika zainteresovanost roditelja za ovakav oblik rada postoji i na opštinama Palilula i Voždovac, gde će već od 1. septembra i u ovim objektima biti organizovan rad u takozvanim večernjim grupama“, objasnila je Jovčić.
     
    Tokom popodnevnog boravka u vrtićima za mališane je obezbeđena večera koja se servira u 17.30 sati, a neizostavna je i jedna užina koju deca dobijaju u 20.30 sati, naglasila je Jovčić.
     
    „Popodnevni vrtići“ se dodatno ne plaćaju, jer je u njima potpuno isti raspored obroka i programskih aktivnosti, pa utvrđena cena za celodnevni boravak deteta u vrtiću važi i za večernje grupe.
     
    Cena boravka se, u zavisnosti od toga koliki su prosečni prihodi po članu domaćinstva, da li porodica ostvaruje popuste zbog podstanarskog statusa, drugog ili trećeg deteta, kreće u rasponu od 394 do 8.660 dinara, što je i najviša cena koju roditelj može da plaća za boravak u beogradskim vrtićima, ukazala je Jovčić.
     
    Liste čekanja za popodnevne vrtiće ne postoje, objasnila je Jovčić i dodala da se grupe formiraju po potrebi, deca su različitog uzrasta, a među njima su i mališani iz predškolskih grupa. „Procedura je vrlo jednostavna. Ministarstvo prosvete i osnivač apsolutno imaju u svojim programskim aktivnostima i ovakav oblik rada, a samo je potrebno da se on zapravo stavi u programsku šemu, da se obezbede kadrovi i onda je apsolutno moguće da se realizuje“, navela je Jovčić.
     
    „Nastava“ u popodnevnim grupama realizuje se na isti način kao što je to slučaj u prepodnevnim satima, a sa mališanima rade visoko obrazovani stručni kadrovi – vaspitači, pedagozi ili psiholozi. Rad vrtića je prvenstveno prilagođen potrebama roditelja, posebno onih koji nemaju uobičajeno radno vreme i zbog prirode posla moraju da rade i u drugoj smeni, zaključila je Jovčić.
     
    Večernje grupe formirane su u vrtiću „Kasper“ na Vračaru i u toj grupi ima 20 mališana, u „Biseru“ na Novom Beogradu gde u jednoj grupi, takođe, ima 20 dece i u „Majskom cvetu“ na Starom gradu, koji ima tri grupe i oko 40 dece. U Obrenovcu je, u objektima „Ciciban“ i „Nevena“, formirana po jedna grupa za oko 25 mališana, dok je u „Jeleni Anžujskoj“ na Savskom vencu u dve grupe smešteno oko 55 mališana.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE