Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fitch smanjio kreditni rejting Španije

    Američka bonitetna agencija „Fitch“ snizila je kreditni rejting Španije, navodeći kao razlog prognoze ogromne troškove za spasavanje njenog bankarskog sektora, preveliki dug i produbljenje recesije.
     
    Dugoročni kreditni rejting Španije je smanjen za tri stepena, sa A na BBB, uz negativnu prognozu, saopštio je sinoć „Fitch“, a prenosi agencija AFP.
     
    „Troškovi restrukturiranja i dokapitalizacije španskog bankarskog sektora su sada procenjeni na oko 60 milijardi evra, odnosno na čak 110 milijardi dolara u slučaju daleko mračnijeg scenarija“, navedeno je u saopštenju. To je gotovo dvostruko više u odnosu na prethodnu „Fitchovu“ procenu, prema kojoj je procenjeno da će bankarskom sektoru u Španiji trebati 30 milijardi evra.
     
    Spasavanje banaka će, kako tvrdi „Fitch“, dodatno povećati ukupan državni dug, upozoravajući da bi time ukupan javni dug mogao porasti na 95 odsto ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2015. „Očekuje se da će Španija ostati u recesiji tokom čitave ove godine, kao i u 2013, u poređenju sa prethodnom ‘Fitchovom’ prognozom da će njena ekonomija u 2013. ostvariti blagi oporavak,“ navedeno je u saopštenju ove agencije.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE