Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Britanija neće u bankarsku uniju

    Britanija želi da osigura mere zaštite svog finansijskog sektora za slučaj da evrozona formira bankarsku uniju, kaže britanski ministar finansija Džordž Ozborn.


    Ozborn je, u intervjuu za „BBC radio 4“, pozvao evropsku monetarnu uniju da iskoristi svoj fond za spas za dokapitalizaciju posrnulih španskih banaka, prenosi Reuters.
     
    „Nema šanse da će Britanija biti deo bilo kakve bankarske unije evrozone. Mislim da će Britaniji biti potreban određeni vid zaštite ako bude formirana prava bankarska unija“, poručio je ministar. Britanija je odlučna u zaštiti interesa Londona, finansijskog centra koji donosi veliki deo vladinih prihoda od poreza.
     
    Ozborn je naveo da bi svaki značajniji korak ka zajedničkom osiguranju depozita u evrozoni zahtevao izmenu osnivačkih ugovora, za šta je potreban i pristanak Britanije. Ministar je govorio nekoliko sati pre sastanka premijera Dejvida Kamerona i nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, na temu krize u evrozoni.
     
    Britanija je u nezgodnoj diplomatskoj poziciji u EU, budući da saveti Londona o rešavanju krize nisu uvek dobrodošli jer Britanija nije članica evrozone, ali je, sa druge strane, sudbina britanske ekonomije tesno povezana sa dešavanjima u monetarnoj uniji.
     
    „Ono što je jasno je da… Španija treba da restrukturiše svoj bankarski sektor. Kako će to tačno biti urađeno… o tome treba da odluče španska vlada i evrozona“, kazao je Ozborn.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE