Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Još petoro učenika zaraženo tuberkulozom?

    Devetoro od 27 učenika drugog razreda Osnovne škole „Kralj Petar I“ u Beogradu inficirano je bacilom tuberkuloze, ali roditelji strepe da će broj biti i veći jer se još čekaju rezultati za još petoro učenika. Njih je zarazio učitelj M. M. koji je oboleo od tuberkuloze i već petnaestak dana se leči na Infektivnoj klinici.
     
    – Deca jesu inficirana, ali nisu bolesna i, što je najvažnije, ne mogu da inficiraju druge. Moram da podsetim da je većina odraslih osoba zaražena ovim bacilom i da samo neznatan broj ljudi u nekom periodu života oboli. Deca uzrasta od pet do dvanaest godina su posebno zaštićena jer ih BCG vakcina štiti od najtežih oblika bolesti, a to su milijarna tuberkuloza i tuberkulozni meningitis – kaže dr Radmila Ćurčić, načelnica Odeljenja za epidemiologiju Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu.
     
    Ona dodaje da će konzilijum lekara do kraja nedelje odlučiti da li inficirana deca treba da primaju preventivnu terapiju.
     
    – Deca retko dobijaju tuberkulozu, pa se retko uključuje i preventivna terapija. Ukoliko bude uključena, to će značiti da u narednih šest meseci piju jedan od četiri leka koji se koriste u lečenju tuberkuloze. Kada se lek pije, deca normalno idu u školu, odrasli na posao – objašnjava dr Ćurčić.
     
    Bez obzira što su deca uglavnom otporna na tuberkulozu, svako treće dete u II/2 odeljenju je zaraženo, jer je učitelj M. M. dugo dolazio bolestan na nastavu.
     
    Telefon u ovoj školi, ali i u Zavodu za plućne bolesti ne prestaje da zvoni. Zovu i zabrinuti roditelji učenika drugih odeljenja čiju decu je M. M. u aprilu vodio na Taru, gde je organizovana nastava u prirodi.
     
    – Svima savetujemo da odvedu dete na pregled, a od danas pa u narednih nedelju dana na pregled će ići i svi zaposleni. Ovaj učitelj je, sa još nekoliko kolega, u aprilu za vreme prolećnog raspusta vodio decu na Taru. To je bilo u njihovom sopstvenom aranžmanu, mimo škole. On je od 14. maja na bolovanju, a od roditelja smo saznali da je smešten na Infektivnu kliniku i da je reč o tuberkulozi – priča Milka Boškov, direktor ove osnovne škole. Ona kaže da bi u škole ponovo trebalo uvesti obavezne sanitarne preglede koji se rade jednom godišnje

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE