Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Na legalizaciju čeka više od 14.000 Kruševljana

    U Kruševcu je do sada pozitivno rešeno samo 940 od ukupno 15. 400 zahteva za legalizaciju stambenih i stambeno-poslovnih objekata, izjavio je Dejan Ušljebrka iz grupe za legalizaciju gradske uprave u tom gradu.

    Ušljebrka je istakao da su najveće prepreke koje usporavaju postupak legalizacije nerešeni imovinsko-pravni odnosi na građevinskom zemljištu ili na samim objektima, zbog čega se sada mnogi postupci rešavaju pred sudom ili drugim nadležnim organima.

    Prema Ušljebrki, za porodične objekte do 300 metara kvadratnih (m2) građani su podnosili tehnički izveštaj o stanju objekta, kao i dokaz o pravu korišćenja zemljišta, dok su za objekte čija je površina veća od navedene, stranke imale obavezu da prikažu zapisnik o veštačenju stanja.

    Za objekte koji su imali izdatu građevinsku dozvolu u skladu sa ranije važećim zakonima, podnošena je projektna dokumentacija, odnosno projekat izvedenog stanja dodao je Ušljebrka.

    Marija Bajić koordinatorka grupe za uređenje građevinskog zemljišta rekla je za Tanjug da naknada za legalizaciju stambenog objekta u Kruševcu, u ekstra zoni po m2 iznosi 2.652 dinara i naglasila da se ovaj iznos menja u skladu sa promenom kursa evra.

    Bajić je ukazala na to da je taj iznos manji za sve ostale zone, pa tako legalizacija stambenog objekta u prvoj zoni košta 2.294 dinara po m2, drugoj 1.792 i trećoj zoni 1.362 dinara.

    Postoje i popusti na osnovu Pravilnika Ministarstva životne sredine i odluke skupštine grada Kruševca.

    „Prema Pravilniku Ministarstva, na primer, za kuću od 200 kvadrata u trećoj zoni trebalo bi izdvojiti oko 10.000 dinara, a taj iznos može biti i manji ukoliko postoji učešće podnosioca zahteva u izgradnji infrastrukture” rekla je Bajić.

    Bajić je dodala da postoji i popust od 25 odsto ukoliko se plaća gotovinski i posebno naglasila da sve vrsta popusta važe do 30. juna 2012, dok je rok za podnošenje zahteva istekao u martu 2010.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE