Poskupelo meso

Sveže meso u trgovinama, zavisno od kategorije, poskupelo je od pet do 20 odsto. Kilogram snjinjskog buta dostiže cenu i do 550 dinara, plećka bez kostiju je 530, a pileći file je premašio 600 dinara. Sa postojećim cenovnicima, šnicle će moći da kupuju samo boljestojeći potrošači.


Na našem tržištu smanjena je ponuda tovljenika, pa dobavljači dižu cene svežeg mesa. Na skok cena mesa svakako se odrazilo i poskupljenje goriva, ali i kretanje kursa, jer se stočna hrana, poput sojine sačme, uvozi.

Uprkos slabom prometu, klaničari su, kako kažu, bili prinuđeni na povećanje cena, jer ne mogu da posluju sa velikim gubicima.

– Cene žive mere tovljenika poslednjih nedelja značajno su povećane, što je automatski uslovilo i poskupljenje svežeg mesa – kaže Davor Jovljević, direktor prodaje Industrije mesa „Topola“. – Za sada je poskupelo sveže meso, a uskoro će i mesna prerada, jer je poskupela ambalaža, začini, a da ne govorimo o gorivu, koje kod nas nije menjalo cene od novembra prošle godine.

Prema rečima Nenada Budimovića, savetnika iz Udruženja za prehrambenu industriju i poljoprivredu PKS, u poslednje tri nedelje kilogram žive vage svinja dostigao je 170 do 200 dinara. Shodno ceni žive vage, i cene mesa i prerađevina takođe su poskupele, a ponuda je nešto slabija i po količini i po kvalitetu.

Pojedini poljoprivrednici tvrde da im posle odgoja jedne svinje teške oko 100 kilograma ne ostaje apsolutno ništa. Prema njihovoj računici gajenje domaćih životinja krajnje je neisplativo, ako se uzme u obzir cena hrane, smeštaja i usluga veterinara. Recimo, vreća dodatka za ishranu svinja, koju poljoprivrednik potroši za tri dana, košta oko 5.000 dinara.

S druge strane, kada se svinje pojave na stočnim pijacama, preprodavci ne žele da ponude realnu cenu. Zato, tvrde oni koji prate govedarstvo, poslednju deceniju u Srbiji beleži izrazit pad uzgoja stoke.

– Razlog poskupljenja mesa je izražen pad broja grla goveda i svinja na domaćem tržištu, što je dosta puta iz PKS upozoravano – napominje Budimović. – Još jedan razlog slabije i manje kvalitetne ponude je taj što se rusko tržište izuzetno zainteresovalo za svinjsko meso iz Srbije, a potrebne su velike količine koje su dobro plaćene, odnosno gde naši klaničari mogu da ostvare dobar poslovni odnos.

U trgovinskim lancima kažu da su dugo odolevali da primene više cene mesa, da je to poskupljenje vrlo nepopularno i da se plaše da će tek sada da izgube potrošače.

Slab tov 
 
Cena stočne hrane takođe je razlog poskupljenja mesa, jer sojina sačma kao bitna komponenta hrane za svinje poskupela je i trenutno košta 57 dinara za kilogram. – Mali broj junadi u tovu potvrđuje i lošija ponuda te kategorije mesa na tržištu – dodaje Nenad Budimović. – Takođe je i znak da se ni ove godine neće ispuniti kvota za izvoz junećeg mesa u EU, pogotovu što stimulacije za izvoz farmerima i izvoznicima nisu isplaćene preko 18 meseci.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE