Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Paralelna izgradnja dve linije „Južnog toka“

    Izgradnja gasovoda Južni tok počeće paralelnim polaganjem dve linije od planiranih četiri.


    „Planiramo da gradimo dve linije kapaciteta od po 15,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koje će se postavljati paralelno“, rekao je predsednik upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler u Kuala Lumpuru, gde se održava 25. Svetski kongres o gasu.

    Miler kaže već postoji razumevanje oko raspodele gasa po tržištima, a shodno tome i linijama gasovoda, kao i da se sada odlučuje o brzini postavljanja gasovoda po dnu Crnog mora.

    On je podsetio na to da se pri izgradnji Severnog toka dnevno postavljalo četiri kilometara cevovoda, prema planiranih 3,2 kilometara.

    Miler je dodao da je za jun planiran sastanak odbora direktora kompanije operatera South Stream Transport AG, kada će se akcionarima prezentovati sve informacije potrebne za usvajanje investicione odluke.

    Direktor Gasproma kaže da bi investiciona odluka i za podvodnu i za kopnene deonice morala da se usvoji sredinom novembra.

    Komentarišući informacije o poteškoćama sa Mađarskom oko izgradnje gasovoda na njenoj teritoriji, Miler je rekao da se za sada ne može reći da postoji problem.
     
    U medijima se pojavila informacija da Gasprom sa rukovodstvom Hrvatske razmatra izgradnju ogranka gasovoda u okviru projekta Južni tok zbog problema sa Mađarskom.

    Orjentaciona vrednost Južnog toka iznosi 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi evra predviđeno za podmorsku deonicu, a 5,5 milijardi evra za kopnenu. Ruski Gasprom ima u projektu Južni tok udeo od 60 odsto, italijanska kompanija Eni 20, a francuska EdF i nemačka Vinteršal od po 15 procenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE