Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta su najmoćniji odlučili po pitanju Grčke?

    U Luksuznom hotelu ”Vestfilds Meriot”, u Šantiliju, u američkoj državi Virdžiniji, okruženom kancelarijama najvećih američkih proizvođača oružja, petnaestak minuta vožnje od sedišta CIA, budućnost evrozone, i najaktuelnija dilema u vezi sa grčkim izlaskom iz društva korisnika zajedničke monete, bile su velike teme 60. okupljanja svetskih moćnika grupe ”Bilderberg”.
     


     Henri Kisindžer u Šantiliju


    Glavna tema sastanka ove godine bio je najveći projekat ove grupe – evrozona – koji je zapao u najveću krizu od osnivanja. Britanski parlamentarac Kanet Klark, koji važi za portparola grupe ”Bilderberg”, izjavio je da bi napuštanje evra bila katastrofa za Grke. Njegovu upečatljivu primedbu da će biti potrebna ”apsolutna kriza kako bi evropski lideri delovali”, razradio je britanski magazin ”Ekonomist”, a prenose Novosti.
     
    ”Polako se stvara konsenzus da, bilo da se grčki izlaz sprečiće, ili da bude podstaknut, doći do većeg stepena integracije evrozone, sa čvršćim ograničenjima slobode nacionalnih vlada”, navodi magazin.
     
    Mediji spekulišu da bi se to ”jačanje” odvijalo oko evropskog jezgra prvih članica ujedinjene Evrope – Nemačke, Francuske, Italije, Beneluksa, uz Austriju i Finsku, dok bi Poljska, navodno, trebalo da predvodi istočnoevropski blok.
     
    Sa druge strane, prema pisanju Pressa jedna od odluka „Bilderberg“ grupe je da Grčku treba pustiti „niz vodu“, odnosno dovesti do propasti.  „Grčka nikad neće moći da otplati ono što duguje tržištima. Nikad. A ona nije jedina. Grčka je mrtva,“ poruka je koju je preneo neimenovani izvor, koji je navodno prisustvovao sastanku svetske vlade, koju čine najmoćniji bankari, ekonomisti, političari, medijski magnati i članovi kraljevskih porodica, prenosi Press.
     
    Osnovni pravac ”Bilderberga”, da se iz aktuelne borbe izrodi čvršće evropsko povezivanje, odražava zapažanje evropskog komesara Žakina Almunija, koji tvrdi da je potrebno ”ojačati ulogu Evropskog parlamenta”, što će osnažiti i ulogu Evropske komisije”. Magazin ”Ekonomist” smatra da evropske elite imaju u šaci rešenja za preživljavanje evropskog poduhvata. Premijer Italije Mario Monti, visoko pozicioniran u upravi ”Bilderberg” grupe, izjavljuje: „Evropa bi uskoro mogla da dobije evroobveznice.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE