Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I Kina se sprema za izlazak Grčke iz evrozone

    Kineska vlada pozvala je ključna državna tela, uključujući centralnu banku, da izrade planove za suzbijanje ekonomskih rizika koje bi mogao da prouzrokuje izlazak Grčke iz evrozone, rekla su tri upućena izvora. Time se i ova azijska zemlja priključila mnogima koji pristupaju izradi kriznih scenarija, procenama koliko bi koju državu koštao izlazak Grčke iz evrozone, a na mere predostrožnosti pozvao je i odlazeći predsednik Svetske Banke Robert Zelik.

    Izvori su kazali za Reuters da bi planovi kineske vlade mogli da uključuju mere očuvanja stabilnosti kineske valute juana, strožije kontrole prekograničnih tokova kapitala i intenzivnije mere stabilizacije domaće privrede.

    Budući da raste zabrinutost ulagača zbog mogućeg izlaska Grčke iz evrozone, vlada u Pekingu pozvala je nadležna državna tela, uključujući Nacionalnu komisiju za razvoj i reforme, centralnu banku i bankovnog regulatora, da razmotre moguće planove za takav scenario, kazali su izvori.

    „Nivo hitnosti je jako visok“, rekli su izvori. „Vlada je zatražila od svakog odeljenja da analizira mere za uspešno otklanjanje posledica izlaska Grčke iz evrozone i da što je pre iznesu predloge“.

    Krajem prošlog meseca premijer Ven Žibao upozorio je na sastanku državnog veća da „jača pritisak na privredne aktivnosti“.

    Vlada je već najavila mnoštvo mera za podršku privrednom rastu, za koji se očekuje da će ove godine kliznuti na najniži nivo od 1999. U planu su tako skraćene procedure za gradnju infrastrukture i za odobravanje investicijskih projekata u industriji, te subvencionisanje nabavke energetski štedljivih kućnih uređaja i automobila.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE