Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bildeberg grupa: Izlazak iz krize je moguć

    Evropska ekonomska kriza bila je glavna tema razgovora jubilarne, šezdesete konferencije Bilderberg grupe, izvestili su svetski mediji.
     
    Bilderberg grupa je, inače, neformalna organizacija najuticajnijih političara, ekonomista, naučnika i medijskih magnata zapadnog sveta. Teoretičari zavere zovu ih „vladarima sveta“, a mnogi misle da su oni najodgovorniji za trenutnu krizu evrozone.
     
    Značaj rešavanja „evropskog problema” objašnjavaju činjenicom da je kriza ekonomije Starog kontinenta bacila u zasenak temu koja se nameće u četvorogodišnjem ciklusu – izbor sledećeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država.
     
    Učesnici trodnevnog sastanka u predgrađu Vašingtona Šantili (prošle godine Sent Moric, Švajcarska) složili su se da je izlazak iz krize moguć – bez obzira na o(p)stanak pojedinih članica, Grčke ili Španije, izvestio je britanski Guardian pozivajući se na „tajnog” izveštača, učesnika konferencije. Guardian tvrdi da je naglašena neophodnost napredovanja integracionih procesa – uz nova, parcijalna odricanja od nacionalnih (ekonomsko-političkih) suvereniteta članica.
     
    Britanski dnevnik dobio je podršku od nedeljnika Ekonomist koji se smatra svetskim glasilom pristalica mančesterske škole klasičnog liberalizma. Opisujući evrozonu kao najveći projekat Bilderberg grupe od osnivanja, list ističe da su „bestidno tehnokratski” saveti evropskim čelnicima bili neophodni.
     
    „Bilderberg grupa poznaje formulu spasa”, konstatovao je nedeljnik da bi se, u jednom dahu, pozvao na izjavu italijanskog premijera Marija Montija, „Evropa bi ubrzo mogla da se nagodi oko uvođenja (spasonosnih) evroobveznica”.
     
    Premijer Italije nije pomenuo mogućnost nagodbe oko evroobveznica kao šef vlade države koja je pogođena krizom – već kao član upravnog odbora Bilderberg grupe, što daje drugi značaj njegovom optimizmu.
     
    Uoči konferencije Bilderberg grupe, oglasio se nekadašnji šef nemačkog Saveza industrijalaca (BDI) Hans Olaf Henkel, jedan od najuticajnijih članova Bilderberg grupe. Najavljujući kandidaturu na izborima za Bundestag 2013. godine, Henkel je istakao da se zalaže za antievro kurs. Time je, međutim, dolio ulje na vatru pristalica održavanja referenduma čiji povod nije preispitivanje nemačkog opredeljenja, već potvrda dosadašnjeg kursa. Većinsko „da” bio bi signal vladi u Berlinu, ali i vladama u Evropi da daljoj unitarizaciji EU nema alternative.
     
    Pokretanje rasprava o referendumu, ističu analitičari, bio bi nalog „tvrdom jezgru” Angele Merkel da mora biti spremna na ustupke u ekonomskoj politici, ne bi li podstakla evropske integracije, piše Politika.
     
    O Bildeberg grupi
     
    Bildeberg grupa osnovana je 1954.godine i prema mišljenju analitičara od te godine oblikuju svet prema svojim dogovorima. Oni su pomogli stvaranje Evropske unije i kreiranje evra, a smatra se da su najodgovorniji u izboru američkog predsednika i brojnih lidera širom sveta.
     
    Ova grupa predstavlja skup svetske ekonomske i političke elite, a neki od redovnih posetilaca godišnjih sastanaka su i Bil Klinton, Bušovi, Henri Kisindžer, Dejvid Rokfeler, dok su na primer prošle godine u Sent Moricu prisustvovali Havijer Solana, sadašnji premijer Italije Mario Monti, i brojni rukovodeći ljudi poslovnog, bankarskog i medijskog sektora.
     
    Koliko Bilderberg grupa ima uticaj na politički život planete govori i činjenica da je na primer Džordž Buš stariji prisustvovao ovom sastanku 1985., a već 1988.godine postao predsednik SAD. Isto je učinio i Bil Klinton 1991.godine (predsednik postao sledeće godine). Toni Bler se tamo pojavio 1993.godine, a četiri godine kasnije postao britanski premijer, dok je Romano Prodi 1999.godine prisustvovao, a kasnije iste godine postao predsednik Evropske komisije.   
     
    O ovoj grupi najbolje svedoče reči Dejvid Rokfelera koji je u autobiografskoj knjizi 2003.godine napisao: „Neki veruju da smo članovi tajne grupe koja radi protiv interesa SAD, karakterizuju moju porodicu kao „internacionaliste“ koji u dosluhu sa sebi sličnima u ostatku sveta kreiramo globalnu političku i ekonomsku strukturu – ako hoćete tako da kažem, jedan svet. Ako je to optužba, onda ja smatram da sam kriv, i ponosan sam na to.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE