Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pospani vozači opasni koliko i pijani

    Istraživači vođeni Nikolasom Murom iz Univerzitetskog bolničkog centra u Bordou analizirali su informacije o 679 vozača primljenih u tu bolnicu zbog ozbiljnih saobraćajnih nesreća u periodu od 2007. do 2009. godine.
     
    „Pospanost je nosila gotovo isti rizik kao i konzumiranje alkohola“, napisali su Mure i njegove kolege u časopisu Archives of Internal Medicine.
     
    Istraživači su koristili informacije iz upitnika za vozače i policijske izveštaje kako bi utvrdili šta je doprinelo nesrećama.
     
    Vozači su naveli koje lekove su uzimali, jesu li pili i koliko su bili pospani pre sudara, a bolnička dokumentacija pružila je informacije o prisutnosti alkohola u njihovoj krvi.
     
    Većina povređenih vozača bila je mlađa od 55 godina, muškog pola.
     
    Više od pola povređenih su bili motociklisti, oko trećine vozači automobila, a 10 odsto biciklisti.
     
    Policija je ustanovila da je među ispitanima 355 vozača bilo samo krivo za svoje nesreće, a Mure i kolege su utvrdili da je povećani rizik za izazivanje nesreće povezan sa strosnim dobom od 18 do 29 godina, vožnjom automobila, konzumiranjem alkohola i pospanošću.
     
    „Znamo iz eksperimentalnih studija da će 4 izgubljena sata sna izazvati omamljenost koliko i 6 limenki piva“, rekao je Kristofer Drejk iz istraživačkog centra za poremećaje sna u bolnici Henri Ford u Detroitu.
     
    „Ako ste izgubili celu noć sna to je kao da vam je nivo alkohola u krvi 1,9 promila“, rekao je Drejk, koji nije bio uključen u studiju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE