Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Italija: Sud vraća radnike na posao

    Gornji dom italijanskog parlamenta odobrio je kontroverznu reformu tržišta rada, koja se smatra ključnom za podsticanje rasta recesijom pogođene ekonomije.


    „Zemlji je zaista potrebna ova reforma“, koju je predložio premijer Mario Monti da bi Italiju vratio na „put rasta, a ne zato što to zahtevaju finansijska tržišta“, obratila se Senatu ministarka rada i socijalne zaštite Elsa Fornero.
     
    Nestabilna finansijska tržišta plaše se da bi dužnička kriza u evrozoni mogla da zahvati i prezaduženu Italiju, koja je krajem prošle godine zapala u recesiju, dok je stopa nezaposlenosti u martu dostigla novi rekord od 9,8 odsto.
     
    Reforma vezana za modernizaciju tržišta rada obezbediće motivaciju za poslodavce da zapošljavaju nove radnike, ali će takođe olakšati proceduru otpuštanja zaposlenih u slučaju krize. Mladi će dobiti priliku za rad kroz program stažiranja, a sudovi će biti ovlašćeni da poslodavcima narede da ponovo prime radnike otpuštene zbog lažnih navoda o ekonomskim problemima u preduzeću.
     
    Uvođenje fleksibilnosti na tržište rada jedna je od strukturnih reformi koje Evropska komisija, Međunarodni monetarni fond i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj već dugo predlažu Italiji kao način za podsticanje privrednog rasta.
     
    Sindikati se, sa druge strane, protive reformi, navodeći da će kompanije dobiti dozvolu da po volji otpuštaju radnike, što će dovesti do rasta nezaposlenosti.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE