Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Opasnost od predoziranja paracetamolom

    Četvrtina onih koji koriste paracetamol ne poštuje uputstva i uzima ga češće nego što bi trebalo. To može da dovede do slučajnog predoziranja i akutnog oštećenja jetre, tvrde istraživači sa Nortvestern univerziteta iz Čikaga.
     
    Mnogi ignorišu uputstva sa leka, a starije osobe zaboravljaju koliko su ih popili tokom jednog dana.
     
    Doktori preporučuju maksimalnu dnevnu dozu od 500 mg paracetamola, i da se ne uzimaju više od dve tablete odjednom u razdoblju od četiri sata.
     
    Jedna od opasnih posledica predoziranja ovim lekom može biti oštećenje jetre kao i nakupljanje tečnosti u mozgu.
     
    Autor istraživanja dr Majkl Volf o potencijalnim štetnim efektima paracetamola intervjuisao je sa svojim timom 500 odraslih pacijenata između semptembra 2009. i marta 2011. godine.
     
    Više od polovine ispitanika prijavili su korišćenje acetaminofena, a 19 odsto njih su bili “teški zavisnici” – konzumirali su ga svaki dan tokom pola godine.
     
    Istraživači su testirali da li su korisnici razumeli šta priše na uputstvu i da li su poštovali preporuke.
     
    Naučnici su otkrili da je skoro četvrtina ispitanika pod rizikom od predoziranja i da dnevni limit dozvoljene količine pramašuju za 4 g na dnevnom nivou.
     
    5 odsto ispitanika pravi ozbiljne greške i uzimaju 6 g veću dozu od dozvoljene, na dnevnom nivou. Skoro polovina koristi dva leka sa acetaminofenom (a da ne zna), što se ne sme.
     
    “Naše istraživanje pokazuje da mnogi potrošači ne prepoznaju ili ne razlikuju aktivni sastojak u lekovima koji se ne dobijaju na recept, niti čitaju uputstva,” kaže dr Volf.
     
    “S obzirom na to, smatramo da postoji veliki rizik od predoziranja paracetamolom i da lekari moraju ozbiljno da razgovaraju sa pacijentima o ovom leku.”

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE