Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Glavobolja najavljuje kišu?

    Metereopatija je značajno uzela maha zbog klimatskih promena. Na vremenske promene najosetljivije žene u PMS ili menopauzi, tinejdžeri do 15 godina i osobe starije od 50.


    Nagle promene vremena nimalo nisu prijatne za organizam, a naročito ih osećaju hronični bolesnici. Metereopatija je značajno uzela maha zbog klimatskih promena. Padovi ili skokovi temperature za čak 20 stepeni u roku od nekoliko časova uz visoku vlažnost vazduha, mogu da uzrokuju ozbiljne zdravstvene probleme.

    Simptomi se najčešće manifestuju kroz promene raspoloženja, razdražljivost i smetnje u disanju, a istraživanja pokazuju da su na vremenske promene najosetljivije žene u PMS ili menopauzi, tinejdžeri do 15 godina i osobe starije od 50. Lekari smatraju da je čovek izgubio prirodnu sposobnost da se aklimatizuje na kišu, sneg, oluju ili visoke temperature budući da najveći deo vremena provodi u zatvorenom prostoru, pa je zato sve više metereopata.

    Vremenske prilike utiču pre svega na rad hipofize, pojačava se lučenje hormona koji izazivaju nemir i nervozu, a smanjuje proizvodnja endorfina, hormona koji smiruje. Glavobolja, bolovi u kostima i mišićima često najavljuju kišu i zahlađenje i nekoliko dana ranije. Visoka vlažnost donosi teškoće osobama sa visokim i niskim krvnim pritiskom i onima koji imaju hronične respiratorne probleme, dok jak vetar može da uzrokuje malaksalost organizma i depresivno raspoloženje, napade astme i alergije.

    Ovi simptomi mogu da se ublaže lekovima, ali i čajevima od kamilice i nane, namirnicama bogatim vitaminom B, selenom i magnezijumom, dok bi metereopate trebalo da izbegavaju alkohol, cigarete i kaloričnu hranu u danima kada se vreme menja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE