Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tender za izvođača radova u Kliničkom centru Niš do kraja juna 2012.

    Međunarodni tender za izvođače radova u Kliničkom centru Niš biće raspisan do kraja sledećeg meseca, a radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji započeće najverovatnije u novembru, potvrđeno je ovih dana u Jedinici za implementaciju projekta rekonstrukcije Kliničkih centara u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Beogradu.


    Prema projektnom planu, u niškom KC biće dovršen davno započeti objekat monobloka površine 12.000 kvadratnih metara koji se nalazi uz Zavod za hitnu medicinsku pomoć, a pored njega će biti izgrađena nova zgrada sa 23.000 kvadratnih metara, u kojoj će se nalaziti kardiologija, neurologija i centralna laboratorija, kao i hirurška i internistička odeljenja. Rekonstrukcijom i izgradnjom niški KC dobiće 17 novih operacionih sala i 600 novih bolničkih kreveta, od kojih su 82 u intenzivnoj nezi.

    Najveći pomak u zbrinjavanju pacijenata predstavljaće, ipak, završetak objekta monobloka koji će „postati“ prvi niški urgentni centar. Ovaj objekat sagrađen je pre više od 20 godina, ali nije završen, tako da je propadao, a u njemu su se skupljali narkomani i skitnice. Niš je više puta tražio od zdravstvenih vlasti da „dobije“ urgentni centar jer mu je takva ustanova krajnje neophodna, a ka KC gravitira više 2,2 miliona pacijenata.

    U Ministarstvu zdravlja su kazali da je za rekonstrukciju kompletnog niškog KC obezbeđeno 35 mil EUR iz kredita Evropske investicione banke, ali da cifra ne mora biti konačna. Kredit za potrebe rekonstrukcije četiri KC u Srbiji iznosi 150 mil EUR, a pred ratifikacijom je još 50 mil EUR. Oko 5 mil EUR i infrastrukturnu podršku za rekonstrukciju niškog KC obezbedio je i grad Niš. Rekonstrukcija ovog KC trebalo bi da bude okončana najkasnije do kraja 2015. godine.
     
    Još uvek aktuelni ministar zdravlja Zoran Stanković krajem prošlog meseca u Nišu najavio je skorašnje raspisivanje tendera i početak radova na rekonstrukciji. Prethodno su to nekoliko puta činili i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević, još uvek aktuelni gradonačelnik Niša Miloš Simonović i bivši direktor KC Srbobran Trenkić. Prema većini njihovih najava, rekonstrukcija niškog KC trebalo je da počne još 2010. a veliki deo radova do sada je trebalo da bude završen.
     
    U kabinetu gradonačelnika Simonovića je još u avgustu 2010. najavljeno da će te jeseni započeti završetak i opremanje zgrade monobloka pored Hitne pomoći kako bi se u tom objektu „konačno otvorio urgentni centar“. Prema tadašnjoj najavi, ovaj objekat će biti „potpuno rekonstruisan“. Na prizemlji će biti smeštene „prijemne ambulante urgentnog centra, dok će na ostalih pet spratova biti opremljeno 16 operacionih sala iz svih oblasti hirurgije, kao i odeljenje intenzivne nege“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE