Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropske akcije i dalje u padu

    Akcije na većini velikih evropskih berzi nastavile su danas da tonu, posle jučerašnjeg pada izazvanog ekonomskim podacima iz Sjedinjenim Američkim Državama, u vreme kada na tržištima već vlada zabrinutost zbog situacije u Španiji.


    Britanski indeks FTSE 100 pao je za 0,18 odsto na 5.306,95 poena, dok je frankfurtski indeks DAKS oslabio za 0,26 odsto na 6.264,38 poena, prenela je francuska novinska agencija AFP.

    Indeks berze u Parizu CAC 40 je, sa druge strane, porastao za neznatnih 0,05 odsto na 3.017,01 poen, ali je od početka maja izgubio šest odsto vrednosti.

    Na valutnoj berzi, evro je pao na 23-mesečni minimum od 1,2358 dolara, u odnosu na 1,2366 dolara, koliko je vredeo u sredu.

    Kurs zajedničke evropske valute prema jenu je, u jednom trenutku, pao ispod 97 jena, najniži nivo u poslednjih 11 godina.

    Američke akcije su danas takođe bile u padu, budući da su podaci o zaposlenosti i privrednom rastu SAD ukazali na ne baš svetlu sliku u najvećoj svetskoj ekonomiji.

    Industrijski indeks Dau Džons potonuo je za 0,43 odsto na 12.366,13 poena, dok je američki indeks akcija S&P 500 pao za 0,71 odsto na 1.304 poena.

    Tehnološki indeks Nasdak skliznuo je za 0,85 odsto na 2.813,35 poena.

    Ministarstvo trgovine u Vašingtonu je saopštilo da je ekonomija SAD u prvom kvartalu ojačala za 1,9 odsto na godišnjem nivou, manje nego što je prvobitno procenjeno.

    Revidiranje ekonomskog rasta sa ranije procenjenih 2,2 odsto uglavnom je posledica manjih potrošačkih izdataka nego što je prvobitno objavljeno i velikog porasta američkog trgovinskog deficita, naveli su iz Ministarstva.

    Prinosi na francuske desetogodišnje obveznice pali su danas na rekordno nizak nivo, što je pokazatelj toga da se investitori, zbog ekonomskih problema u Španiji, okreću Francuskoj, kao sigurnijoj varijanti za ulaganje.
    Kamatne stope na nemačke desetogodišnje obveznice takođe su pale na novi minimum.

    Stopa nezaposlenosti u Nemačkoj je, prema podacima Federalne agencije za zapošljavanje, tokom maja usporila na 6,7 odsto sa aprilskih sedam odsto, dok su podaci Zavoda za statistiku u Berlinu pokazali da je obim maloprodaje u toj zemlji u aprilu porastao drugi mesec  zaredom, čime su nadmašena očekivanja analitičara.

    Inflacija u evrozoni je istovremeno usporila na 2,4 odsto, ali je „Evropi očito potrebna mapa za izlazak iz problema“ sa kojima se bori već više od dve godine, izjavila je trgovac kompanije „Geko global markets“ Anita Polč Polc je zaključila kako je „Španija i dalje u središtu zabrinutosti“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE