Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Duvanski dim u francuskim filmovima

    Francuski Savez za borbu protiv raka optužio je francusku kinematografsku industriju da podstiče pušenje u filmovima.


    Povodom 31. maja, Svetskog dana bez duvanskog dima, ova organizacija je pregledala 180 filmova i ustanovila da oko 80 odsto njih sadrži scene pušenja ili scene u kojima se vide razni pušački „rekviziti“, poput upaljača, kutije cigareta ili pepeljara.

    „Prisustvo i valorizacija pušenja na filmu“ omogućava duvanskoj industriji da zavede nove žrtve, posebno „žene i mlade“, istakla je predsednica udruženja Žaklin Gode, ošto osuđujući ovakve „sramne marketinške tehnike“.

    Na filmu, prisustvo cigareta (2,4 minute u proseku) jednako je „pet reklama koje bi industrijalci morali da plate sa 600.000 evra na televiziji“, kazala je ona, prenose francuski mediji.

    Savez za borbu protiv raka zamera filmadžijama i što nedovoljno stigmatizuju pušače i što su pojedine scene u kojima ljudi puše (21,3 odsto) snimljene na javnim mestima, poput kafića, restorana ili radnog mesta.

    „Francuski film ne poštuje zakon o zabrani pušenja na javnom mestu“, kazala je Gode, pozivajući reditelje, producente i glumce da promovišu ostvarenja bez duvanskog dima.

    Ona je tražila da se osobama mlađim od 18 godina zabrani gledanje filmova u kojima se reklamiraju proizvodi duvanskih kompanija i da ministarstvo kulture prestane da finansira filmove u kojima se promoviše pušenje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE