Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Štednja na Venecijanskom festivalu

    Alberto Barbera, novi direktor Filmskog festivala u Veneciji, izjavio je da želi da ovogodišnji Festival bude „trezveniji“ i „da manje šljašti“, u poređenju sa brojnim prethodnim izdanjima prestižne filmske smotre.


    Novi direktor Festivala, koji je izabran u decembru, otkrio je da će smanjiti broj filmova koji će se prikazati na 69. Filmskom festivalu u okviru venecijanskog Bijenala. Ukupno će se prikazati manje od 50 filmova, sa samo 18 ostvarenja u takmičarskom delu.

    Namera je da se počne sa promenama kako bi Venecija doživela renesansu kroz dve ili tri godine. „Festival je kao ozbiljna vremešna dama, koja zahteva osveženje“, saopštio je Barbera. „Verujem da Festival treba da preuzme odgovornost za svoje odluke, a ne samo da izabere bezbroj naslova“.

    Američki režiseri koji će najverovatnije biti zastupljeni na najstarijem internacionalnom filmskom festivalu na svetu su Brajan de Palma, Terens Malik i Pol Tomas Anderson. U obzir dolaze i italijanski režiseri Silvio Soldini, Marko Belokio i Gabriele Salvatore, kao i istaknuti stvaraoci iz Kolumbije, Indonezije, Kostarike, Argentine, Burme i Tajlanda. Publika će ove godine moći da vidi i 12 filmova van takmičarskog dela, dok je selekcija „The Controcampo Italiano“ u potpunosti izbačena, što je podstaklo osudu italijanskih medija.

    Venecijanski filmski festival, prvi ove vrste, pojavio se 1932. godine kad je grof Đuzepe Volpi osnovao program pod nazivom „Esposizione Internazionale d’Arte Cinematografica“ (Internacionalna smotra filmske umetnosti). Prošlogodišnji Zlatni lav dodeljen je filmu Faust Aleksandra Sokurova.

    Barber je na funkciji direktora Festivala zamenio Marka Milera, koji je na toj poziciji bio osam godina i sad je na čelu rivalskog Internacionalnog filmskog festivala u Rimu. Venecijanski filmski festival ove godine traje od 29. avgusta do 8. septembra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE