Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Spreman ruski kredit za srpske železnice

    Generalni direktor Železnica Rusije Vladimir Jakunjin rekao je da je ruska strana uradila sve što je potrebno za realizaciju kredita za modernizaciju srpske železničke infrastrukture.


    Ruska strana već je poslala sve potpisane dokumente i sada je red na Skupštinu Srbije da ratifikuje ugovore, posle čega smo spremni da ih sa srpskim kolegama i realizujemo, rekao je Jakunjin uoči otvaranja 17. Međunarodnog železničkog biznis foruma u Sočiju.

    On je istakao da je to prioritet za Srbiju i Rusiju i da su to nedavno već potvrdili u bilateralnom razgovoru predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Tomislav Nikolić.

    U predizbornom vremenu obično staju svi projekti, ali kada je u pitanju modernizacija železničke infrastrukture Srbije to nije bio slučaj, rekao je Jakunjin odgovarajući na pitanja tokom konferencije za novinare.

    On je naglasio da pitanje kamatne stope za otplatu ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica nije u okviru njegove nadležnosti i da će se rešavati na bilateralnom nivou vlada dve države.

    Prilikom susreta Putina i Nikolića pre nedelju dana u Moskvi, ruski predsednik rekao je da je Rusija spremna da odobri Srbiji kredit u vrednosti 800 miliona dolara za realizaciju infrastrukturnih projekata u našoj zemlji i zatražio od Nikolića da doprinese brzom okončanju procedure.

    Konačna realizacija kredita, kako je istakao Putin, zavisi od tehničke dokumentacije koju bi Srbija trebalo da pripremi za sve planirane projekte.

    Tokom pregovora između srpskih i ruskih železnica dogovoreno je da kredit bude iskorišćen za izgradnju 15 kilometara drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva kao i za njenu elektrifikaciju, zatim za izgradnju 68 kilometara pruge od Valjeva do Loznice, rekonstrukciju 200 kilometara pruge Beograd – Bar, kao i za rekonstrukciju 111 kilometara pruge na evropskom Koridoru 10.

    Sporazum o kreditu potpisan je ranije ove godine u Moskvi i čeka se njegova ratifikacija, dok će rokovi izvođenja radova i uslovi saradnje izvođača radova iz Srbije i Rusije biti regulisani posebnim ugovorima.

    Rusija je ranije odobrila Srbiji 210 miliona dolara kredita za realizaciju projekata i nove vozove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE