Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Solarnim automobilom na put oko sveta

    Tim nemačkih studenata započeo je putovanje oko sveta automobilom na solarni pogon, koji će koristiti isključivo sunčevu energiju.

    Vozilo bi trebalo za godinu dana da prevali put od Australije preko Amerike do Evrope i Azije, pa ponovo do Australije, prenosi „Dojče vele“.

    Reč je o modelu solarnog automobila „SolarWorld GT“ koji je proizveo tim sa Univerziteta u Bohumu, uz podršku preduzeća „Solarworld“.

    „Na putu je strogo zabranjeno korišćenje električne energije iz utičnice. Želimo da pokažemo da je moguće obići svet koristeći samo energiju Sunca. A ako Sunce ne sija, onda ostajemo dva – tri dana na istom mestu i čekamo“, kaže student Jago Elbreht.

    U podne je Sunce obično dovoljno jako za vožnju brzinom oko 50 kilometara na sat, ali ujutro i predveče motor mora da povuče dodatnu energiju iz akumulatora smeštenog u prtljažniku, a isto važi i ako vozač želi da poveća brzinu. Zato studenti putuju svetom uglavnom brzinom od 50 kilometara na sat, a najbrže su išli tim vozilom 110 kilometara na sat i to na nizbrdici.

    Kroz Belgiju ih je pratilo loše vreme i desetočlani tim studenata ponekad mora dobro da iskoristiti sunčani dan – skine solarne panele s automobila i okrene ih prema Suncu kako bi pod optimalnim uglom dobili što više energije.

    Punjenje sunčevom energijom, inače, može da se kontroliše na laptopu.

    Na putu oko sveta solarni automobil prate dva vozila na benzinski pogon, u kojima se vozi tim Univerziteta u Bohumu i prtljag, s obzirom da studenti voze naizmenično „SolarWorld GT“.

     U solarnom automobilu nema mnogo mesta, niti hlađenja i grejanja, jer je klima uređaj pretežak i trošio bi previše energije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE