Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ublažen pad cena nekretnina u Zagrebu

    Prema Indeksu cena nekretnina, u maju 2012. u odnosu na prethodni mesec cene nekretnina na zagrebačkom tržištu ponovno su zabeležile pad, iako je taj pad puno blaži nego što je bio prošli mesec, pokazuju podaci portala Centar Nekretnina.
     
    Na godišnjem nivou, u odnosu na maj prethodne godine tražene cene nekretnina ostvarile su pad od 2,3 odsto. Važno je napomenuti da nakon što je indeks bio dva meseca za redom bio iznad nivo 2006. sada je već dva meseca ispod tog nivoa.

    Prosečna tražena cena stana u Zagrebu u maju iznosi 1.713 evra po kvadratnom metru, što je gotovo jednako u odnosu na april, a 4,2 posto niže u odnosu na maj 2011. godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cene stanova su u gotovo svim četvrtima u Zagrebu pale, osim na Pešćenici, Novom Zagrebu i Gornjoj Dubravi gde je došlo do porasta cena.

    Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosečnom cenom od 2.371 evra po kvadratnom metru, a slede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cenom od 2.146 evra. Najniže cene stanova su u Sesvetama, gde prosečna cena u maju iznosi 1.181 evro po metru kvadratnom, te Donjoj Dubravi gde je cena 1.449 evra.

    Dok cene stanova u Zagrebu na godišnjem nivou padaju, cene nekretnina na Jadranu beleže godišnji rast od 0,8 odsto. Na mesečnom nivou, u odnosu na april cene nekretnina na Jadranu narasle su za 0,4 odsto. Prosečna cena kvadrata apartmana na Jadranu tek je nešto niža u odnosu na prošli mjesec, ali je na godišnjem nivoou viša za 0,8 posto.

    Najskuplji apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gde prosečna cena u maju iznosi 3.404 evra te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gde cena iznosi 2.479 evra. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cenom od 1.706 evra. Prosečna tražena cena stana na Jadranu u odnosu na april viša je za 0,8 odsto i iznosi 1.721 evro. U odnosu na godinu dana ranije tražena cena stanova je niža za 2,7 odsto.

    Kada pogledamo kretanje cena stanova u najvećim hrvatskim gradovima, cene stanova u Splitu su u odnosu na maj 2011. narasle za 5,1 odsto, dok su u Rijeci pale za 1,1 odsto. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE