Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Saradnja biblioteka Srbije i Hrvatske

    Protokol o saradnji između nacionalnih biblioteka Srbije i Hrvatske potpisan je 28. maja u Zagrebu, u okviru dvodnevne posete predstavnika Narodne biblioteke Srbije institucijama kulture i nauke Hrvatske.
     
    Nakon niza godina ovo je prva poseta predstavnika Narodne biblioteke Srbije institucijama kulture i nauke Hrvatske, kao i institucijama i organizacijama Srba u Hrvatskoj, izjavio je Tanjugu upravnik NBS Dejan Ristić na kraju dvodnevne posete Zagrebu. Protokol koji je potpisan, prema Ristićevim rečima predstavlja osnovni temelj koji omogućava sistematsku saradnju dve nacionalne biblioteke, a omogućava i glavni kanal za kulturnu saradnju u oblasti zaštite kulturne baštine. 

    “Imali smo vrlo sadržajan sastanak i u knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umetnosti, jer sa tom institucijiom imamo dobru saradnju koja se tiče Srba, ne samo na teritoriji Hrvatske, već i uopšte”, rekao je Ristić. Zbog brojnih važnih sastanaka koje su održali, Ristić veruje da će nakon ove posete srpska kultura u Hrvatskoj biti organizovanija i plodotovrnija. 

    On je dodao da će biti intenzivirana saradnja sa srpskim organizacijama u Hrvatskoj. 

    “Čitav niz godina NBS donira knjige Centralnoj biblioteci Srba u Hrvatskoj koja deluje u okviru ‘Prosvjete’ i nama je cilj da nastavimo sa tim programom i povećamo obim i kvalitet knjiga koji perodike koji stižu u biblioteku i na odelenja za južnoslovensku književnost”, rekao je Ristić. 

    „Kroz programe iz oblasti kulture koje realizujemo u NBS, faktički ćemo omogućiti našim stvaraocima sa područja Hrvatske da promovišu svoje stvaralaštvo u NBS, ali i da omogućimo stvaraocima sa teritorija Srbije da svoje stvaralaštvo promoviše u hrvatskoj kulturnoj saradnji“, kazao je Ristić. 

    Susretu su prisustvovali i predstavnici ambasade Srbije, kao i voditelj biblioteke Srba u HrvatskojVelimir Sekulić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE