Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Peru: Uvedeno vanredno stanje zbog protesta rudara

    Peruanska vlada proglasila je danas 30-todnevno vanredno stanje u jednoj od provincija pošto je dvoje ljudi poginulo, a četrdesetak policajaca povređeno u nasilnim protestima rudara.

    Vanredno stanje je proglašeno u brdovitoj provinciji Espinar gde se nalazi rudnik bakra Tinaja koji je u vlasništvu švajcarske kompanije „Xstrata plc“, a znači da je vojska zadužena za održavanje javnog reda i da je dato pravo lokalnim vlastima da ograniče građanske slobode, uključujući pravo na okupljanje, prenela je agencija AP.

    Demonstranti su nedelju dana držali pod blokadom autoput koji vodi do rudnika bakra, žaleći se da rudnik zagađuje dve reke i okolne stočne farme i pre dva dana napali policiju kamenicama i zapalili pašnjake, a policija uzvratila, navodno, u samoodbrani.

    Peruanski ministar unutrašnjih poslova Vilver Kale rekao je novinarima da je 46 policajaca povređeno u sukobima demostranata i policije u blizini grada Kusko i da je „policija bila prinuđena da otvori vatru na demostrante“.

    I premijer Oskar Valdes podržao je odluku policije da upotrebi silu protiv rudara u protestu, rekavši da su demonstranti „ekstremisti koji napadaju policijsku vlast.““

    Švacarska Kompanija „Xstrata plc“ je jedan od najvećih globalnih rudarskih preduzeća i četvrti je proizvođač bakra u svetu koja u svom vlasnistvu ima veliki peruanski rudnik bakra Tinaja u pokrajni Espinar.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE