Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otkazivanje „Nabuka“ pozitivno za „Južni tok“

    Otkazivanje izgradnje gasovoda „Nabuko“, dodatno će se pozitivno odraziti na početak izgradnje „Južnog toka“, čija realizacija nikad nije ni dovođena u pitanje, ocenili su stručnjaci za energetiku.


    Srbija je u potpunosti posvećena relizaciji projekta gasovoda „Južni tok“, koji iz Rusije treba da doprema gas do zemalja jugoistočne Evrope, kažu u Ministarstvu infrastrukture i energetike Srbije, u kome ne žele da komentarišu otkazivanje projekta „Nabuko“, jer kako ističu, taj gasovod nije ni bio planiran da prolazi kroz Srbiju.

    Gasovod „Nabuko“ koji je trebalo da doprema gas iz centralne Azije i sa Bliskog istoka u Evropu, otkazan je, jer nije ekonomski isplativ, saopštio je britanski naftni gigant „British petroleum“ (BP) navodeći da se više ne razmatra opcija da se putem tog gasovoda transportuje gas od gasnog polja „Šah Deniz“ u Azerbejdžanu.

    „Južni tok“ je transevropski projekat u kome treba da učestvuje nekoliko najmoćnijih evropskih država i očekujemo da deonice tog gasovoda počne da se gradi kroz Srbiju krajem ove godine – ističu u srpskom ministarstvu energetike.

    Osim značajnih prihoda od tranzitnih taksi koje će Srbije imati na osnovu tog projekta, naša zemlja će obezbediti dovoljne količine gasa za potrebe građana i industrije, a taj gasovod će omogućiti i izgradnju nekoliko novih gasnih elektrana u Srbiji, dodaju u Ministarstvu.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE