Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Google“ priznao da je špijunirao Britance

    Najveći svetski internet pretraživač, kompanija „Google“, ciljano je prikupljala informacije iz personalnih kompjutera u Velikoj Britaniji, preko lozinkom nezaštićenih bežičnih mreža Wi-Fi.

    Do informacija se dolazilo zahvaljujući automobilu iz kojeg su se fotografisale ulice za projekat „Street View“, izrada virtualne slike svake ulice u zemlji, objavio je britanski list „Daily mail“.

    Tokom fotografisanja skenirane su bežične mreže, a zatim preuzimane informacije, na primer iz elektronskih pisama, kako bi se sastavile karakteristike korisnika radi njihove dalje prodaje reklamnim kompanijama.

    „Google“ je prvobitno odbacio kao netačnu tvrdnju o bilo kakvom prikupljanju informacija, da bi kasnije objavio da se to desilo „greškom“. Na kraju se ispostavilo da je svetski pretraživač broj jedan namerno instalirao program za prikupljanje informacija u automobile, kako bi dobio podatke o korisnicima interneta.

    List tvrdi da svaka četvrta bežična veza Wi-Fi u Britaniji nije zaštićena lozinkom, a da su „Google“-u informacije potrebne radi boljeg marketinga, usmerenog na korisnike interneta i povećanje zarade od prodaje reklama. To je, između ostalog, potvrdio i jedan od direktora kompanije Erik Šmit, koji je rekao da će „Google“ i dalje prikupljati sve moguće informacije o korisnicima, a zaustaviće se tek na granici dozvoljenog. „Nije li Google već prešao tu granicu“, postavlja pitanje „Daily mail“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE