Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka proizvela sunčeve energije kao iz 20 nuklearki

    Nemačka je u petak i subotu uspela iz solarnih kolektora da proizvede 22 gigavata električne energije po satu, što je količina koju proizvede 20 nuklearnih elektrana u punom pogonu, izvestio je Reuters.
     
    Norbert Allnoch, direktor Instituta za industriju obnovljive energije, izjavio je da su solarni kolektori u ta dva dana u nemačku mrežu ubacili gotovo 50 posto potreba za energijom. Nikada do sada nijedna zemlja nije proizvela toliku količinu fotonske struje, izjavio je Allnoch.
     
    Nemačka je svetski lider kad je reč o korištenju obnovljivih izvora energije i ova industrijski visoko razvijena zemlja već sada oko 20 posto potreba za energijom zadovoljava iz obnovljivih izvora – sunca, vetra i biomase.

    Reč je o jedinstvenom uspehu koji će dati novi vetar u jedra grupama koje se zalažu za što veće oslanjanje na obnovljive izvore energije kao jedinu održivu opciju u svetu koji je zavisan od  fosilnih goriva.
     
    Vlada nemačke kancelarke Angele Merkel se prošle godine našla pod snažnim udarom javnosti nakon što je najavila da planira da produži vek trajanja svojih nuklearnih elektrana. Javnost, koja se većinom protivi nuklearnoj energiji, dodatno je bila potresena katastrofom u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima. Nakon te katastrofe u Nemačkoj je dodatno porasla podrška javnosti stranci zelenih pa je, delom i zbog toga, vlada odlučila da se odustane od daljeg oslanjanja na nuklearnu energiju.

    Protivnici ovog sistema navode da je ta energija i dalje izuzetno skupa te da zbog nje građani u Nemačkoj plaćaju gotovo najskuplju struju na svetu (23 centa po kilovatu).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE