Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izbor lekara i posle trećeg juna

    Građani bi do 3. juna trebalo da izaberu bar jednog lekara, a ako to ne učine do tada, za lekara će moći da se opredele i u narednom periodu.
     
    Uslov za overu knjižica je i da poslodavci redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje.
     
    Pomoćnica ministra zdravlja Zorica Pavlović rekla je ranije Tanjugu da će oni koji ne budu imali overene knjižice moći da dobiju hitnu medicinsku pomoć besplatno, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, ali ne i „potpunu“ lekarsku pomoć.
     
    Pavlović je navela da je, prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, 6,7 miliona građana do sada izabralo lekara, tačnije oko 81 odsto njih.
     
    Pavlović je objasnila da građani i u avgustu i u septembru mogu da izaberu lekara i overe knjižicu, a potom i da dobiju lekarsku pomoć. Ona je navela da je, na primer, na teritoriji Beograda, u domovima zdravlja svog lekara izabralo više od 90 odsto građana.
     
    „Cilj je i da se više od 80 odsto potreba pacijenata zadovolji na nivou primarne zdravstvene zaštite“, kazala je ona, dodajući da je za početak uslov da građani imaju bar jednog izabranog lekara, a da kasnije što veći broj njih ima bar dva izabrana lekara.
     
    Takođe je navela da bi svaki izbarani lekar trebalo da poziva svoje pacijente na preventivne i skrining programe i da se ostvari bolja veza između lekara i pacijenata.
     
    Kako je kazala, oni koji do sada nisu izabrali lekara, očigledno da nisu imali potrebu za lečenjem, a prvi put kad dođu moći će da izaberu lekara i da im se potom overi i knjižica.
     
    „Ukoliko prilikom overe bude nekih problema, pacijent može pokazati kopiju kao dokaz da je izabrao lekara“, kazala je Pavlović. Ona je navela da ukoliko neko od pacijenata nije zadovoljan svojim lekarom, on može i ima pravo da promeni lekara, a zdravstvene ustanove su dužne da im to i omoguće.
     
    Pavlović je dodala da je zbog neredovnih uplata poslodavaca načinjen dug od 85 milijardi dinara. Prema podacima Poreske uprave, čak 55.000 firmi ne plaća doprinose za zaposlene.
     
    Prema rečima Pavlović, odnedavno je omogućeno da kada poslodavac počne da uplaćuje doprinose i nastavi to redovno da čini, knjižica građanima može biti overena na tri meseca, bez obzira što sva ranija dugovanja nisu izmirena.
     
    Kako je kazala, duguju i privatne i državne firme među kojima je značajan broj preduzeća u postupku restrukturiranja ili privatizacije, a u nekima je uveden stečaj, pa je to jedan od razloga što nisu izvršili sve obaveze.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE