Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iran gradi novu nuklearnu centralu

    Iran će do početka 2014. godine izgraditi i drugu nuklernu centralu u gradu Bušer na jugu zemlje, objavila je državna televizija u toj zemlji citirajući izjavu šefa Iranske organizacije za atomsku energiju.

    Iran će iduće godine izgraditi nukleranu elekranu od 1.000 megavata, izjavio je Ferejdon Abasi Davani, pri tom misleći na iransku kalendarsku godinu od marta 2013. do marta 2014.

    Nova centrala u Bušeru bi povećala proizvodnju električne energije u Iranu koji već ima neke do najvećih rezervi na svetu.

    Ovo je saopšteno neposredno posle razgovora predstavnika Teherana i svetskih sila u Bagdadu prošle nedelje, na kojima je razmatran nuklerani program Irana. Ti pregovori su gotovo propali zbog oprečnih stavova dve strane, ali na kraju je postignut dogovor da se održi nova runda pregovora u Moskvi od 18. do 19. juna.

    Novinska agencija Mer ukazuje da bi rok za izgradnju nove centrale mogao biti duži i navodi da je Davani rekao da će Iran početi s planovima za elektranu u Bušeru iduće godine. 

    Agencije Mer i Isna su javile i da se narednih godina planira izgradnja još jedne nuklearne centrale. Agencija Isna je prenela Davanijeve reči da su „završeni i da se trenutno pregledaju“ nacrti za postrojenje od 360 megavata u Darkovinu u provinciji Kuzestan u blizini granice sa Irakom.

    Reč je o projektu koji je prvobitno započela Francuska, ali koji je napušten posle iranske Islamske revolucije 1979. godine zbog evropskih sankcija Teheranu.

    Iranski zvaničnici su 2011. godine rekli da Iran traži stranu pomoć da završi taj projekat. Prvu, sada postojeću nukleranu centralu u Bušeru počeli su da grade nemački inženjeri, ali je ju je sedamdesetih godina prošlog veka završila Rusija. Rusija još isporučuje gorivo i pomaže u njenom održavanju.

    Centrala je puštena u rad 2010, ali treba da počne da radi punim kapacitetom u novembru ove godine.

    Iran, pored toga, ima reaktor za istraživanja u Teheranu u kome su se pravili medicinski izotopi za pacijente koji boluju od raka i drugih bolesti.

    Zapadne sile strahuju da iranski nuklerani program ima za cilj izgradnju nuklearnog oružja, a Teheran tvrdi da je njegova svrha isključivo mirnodopska.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE