Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatske banke krenule u rasprodaju stanova

    Najava uvođenja poreza na imovinu trebala bi da natera banke, koje u svom vlasništu imaju hiljade stanova, da prestanu da gomilaju imovinu, dok joj poraste cena, pisao je Novi list krajem aprila ove godine. Da li je najava ministra finansija Slavka Linića da bi se u tom slučaju porez plaćao na svu imovinu koja nije stavljena u funkciju, bilo da je reč o stanovima, kućama, fabričkim objektima, poljoprivrednom ili građevinskom zemljištu, povod agilnijoj prodaji stanova, u bankama nisu potvrdili, ali sigurno je da bi im porez na imovinu, s obzirom na stanove koje drže u svom vlasništvu, mogao godišnje uzeti desetine ili stotine miliona kuna.
     
    Na tržištu neprodato stoji desetine hiljada novih stanova – neslužbeni je podatak koji već dugo kola tržištem, a koji banke, prave vlasnice neprodatih stanova, brižno skrivaju, tajeći razmere kreditiranja investicija koje danas nito ne želi, ili ne može kupiti. Na pitanje koliko, brojkom, neprodatih stanova, koje su gradili investitori – njihovi klijenti, trenutno imaju u svojoj ponudi, odgovorile su samo Erste i Raiffeisen banka. Iz Erstea navode kako su od januara ove godine, kad su u saradnji sa 40 svojih klijenata – građevinaca, ponudili posebne uslove prodaje, zajedno s ponudom uz Vladinu subvenciju kredita, prodali oko 250 stanova. Kako su u januaru  ponudili više od 600 stanova, znači da ih je neprodatih još oko 350.
     
    Od proleća prošle godine, kad je pokrenut program subvencionisanja kredita za kupovinu novih stanova na tržištu, pa do danas, prodato je ukupno 2.150 stanova. Najviše je subvencionisanih kredita, u kojima će država kupcima kroz prve četiri godine otplate plaćati polovinu mesečne rate, ostvareno preko Zagrebačke banke, njih 1.125, preko Erste 272, a PBZ-a 413.
     
    „Bankama je stalo da ne ruše cene stanove radi povraćaja novca koji su uložile u njihovu gradnju. Visoke cene stanova ne drže ni tržište ni investitori nego bankarski sektor“, kazao je još u martu ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak. Konstatovao je tada kako mu stalno u posetu dolaze i bankari, pod sve većim pritiskom neprodatih nekretnina, od države tražeći pomoć. Nude, kazao je, opcije za rešavanje čak četiri hiljade svojih nekretnina koje im stoje u portfeljima.
     
    Ove će jeseni Vrdoljak, kako već duže veme najavljuje, predstaviti POS plus program. Okvirno, zna se tek da će država od građevinaca, dakle i banaka, otkupljivati stanove koji joj budu cenovno pristupačni, ali će nastaviti graditi, u saradnji s lokalnom samoupravom, i stanove po POS programu. Kroz različite programe, najavljivao je ranije Vrdoljak, namera je države da se reši pet do šest hiljada neprodatih stanova, ali i banke će, ponovio je u nekoliko navrata, morati menjati svoju poslovnu politiku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE