Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zapadne diplomate: Nije bilo razgovora o koaliciji DS-SNS

    Takozvana vlada velike koalicije nije pomenuta ni na jednom od brojnih sastanaka koje su ambasadori stranih država akreditovanih u Beogradu imali sa liderima SNS-a posle izbora, saznaje Politika u razgovoru sa desetak diplomata iz različitih zemalja EU. Lider socijalista Ivica Dačić sa druge strane ima drugačije mišljenje.
     
    Kako je za Politiku  kazao visoki diplomata iz jedne evropske države, vrlo je značajno da se strani faktori ne mešaju u proces formiranja vlade. To od kojih stranaka će se napraviti nova ili dosadašnja koalicija mora da bude usaglašeno na unutrašnjem političkom nivou.
     
    „Mi nemamo ni pozitivan ni negativan stav prema takozvanoj vladi velike koalicije. I na formalnim i na neformalnim razgovorima uz ručak ili večeru sa Tomislavom Nikolićem ili Aleksandrom Vučićem nedvosmisleno nam je potvrđeno da će Srbija nastaviti putem evropskih integracija. Prilikom tih susreta ukazujemo samo na potrebu da se nova vlada konstituiše što je pre moguće, kako bi se što pre nastavio proces integracija, dijalog sa Prištinom i sa međunarodnim finansijskim institucijama. Idealno bi bilo da se to desi pre leta, krajem juna,” istakao je sagovornik beogradskog lista. On je dodao da nije uobičajeno u diplomatskoj praksi da se otkriva javno kad je koji ambasador ručao sa novoizabranim predsednikom Srbije, Vučićem, Dačićem, Tadićem ili bilo kim drugim političkim akterom.
     
    Svi sagovornici lista Politika, visoke diplomate ili ambasadori iz nekoliko ambasada zemalja Evropske unije i drugih država Evrope, potvrdili su da su posle izbora imali direktne i sadržajne razgovore sa vodećim ljudima iz Srpske napredne stranke. Najčešće su razgovori vođeni sa Aleksandrom Vučićem i novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Ovi sastanci su poslednjih dana organizovani i sa diplomatskim predstavnicima grupa zemalja i sa ambasadorima pojedinih država ponaosob.
     
    Ideja o vladi velike koalicije, pominjana u medijima, nije ništa novo, iako je u ovom trenutku izgubila na aktuelnosti.Ona već duže figurira kao zamisao koja bi se eventualno konkretizovala za sedam-osam godina pred pristupanje Srbije Evropskoj uniji. Tada bi , kako se ranije razgovaralo iza zatvorenih vrata, mogla da bude poželjna vlada koja ima podršku dvotrećinske većine.
     
    S obzirom na to da se EU suočava sa velikim problemima povodom pitanja sopstvenog organizovanja i da je Srbija takođe ophrvana ekonomskim problemima, sada je najvažnije da nova vlada što pre uputi skupštini na usvajanje one zakone koje je postavio Brisel kao uslov za nastavak puta ka Evropskoj uniji, piše Politika.
     
    Dačić: Zapadne zemlje žele vladu DS – SNS
     
    Lider socijalista Ivica Dačić kaže da neke zapadne zemlje žele da DS i SNS formiraju novu republičku vladu.
     
    Dačić je naveo da SPS nije počela pregovore o formiranju nove vlade ni sa jednom od dve najjače stranke. On je potvrdio da sa obe partije postoje kontakti i komunikacija ali da, osim načelnog dogovora sa DS-om izmedju dva izborna kruga, nikakvih drugih razgovora i ponuda nije bilo.
     
    „Imao sam nekoliko razgovora i sa demokratama i sa naprednjacima, i niko mi nije izneo nikakav konkretan predlog. Načelno smo pričali o potrebi za političkom stabilnošću, o funkcionisanju sistema i institucija u novonastalim okolnostima“, kazao je Dačić u intervjuu za „Press“.
     
    On je kazao da nije niti će biti kočnica za formiranje nove vlade, istučući da za državu nije dobro da dugo bude bez institucija i da je potrebno izbeći institucionalnu krizu. „S druge strane, izostanak predlog od strane DS-a i SNS-a stvara sumnje da će možda te dve stranke praviti vladu, što je želja nekih zapadnih zemalja“, kazao je Dačić i dodao da to traže „vrlo moćne zapadne države preko svojih ambasadora i drugih diplomata“.
     
    Prema njegovim rečima, kao što su „postojali razgovori izmedju DS i SNS pre izbora, tako postoje i sada kontakti“. „Neću da budem žrtva njihovih dogovora i još da narod misli da sam ja taj koji koči formiranje vlade. Takodje, postoje i svetske sile koje traže formiranje vlade DS, SNS i SPS-a“, naveo je Dačić.
     
    Na pitanje da li bi ušao u takvu vladu, Dačić je odgovori: „A šta bih radio unutra… Kako bismo se tada podelili, ko bi bio opozicija, koliko bi to potrajalo…“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE