Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Učešće u CERN-u šansa za srpske naučnike

    Učešće srpskih naučnika u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja CERN pružiće šansu našim visoko školovanim ljudima koji bi radili sa najsavremenijom opremom u toj organizaciji, stekli značajno iskustvo i potom se vratili u zemlju, rekao je ministar nauke i prosvete Žarko Obradović.

    Govoreći na seminaru o mogućnostima učešća istraživača iz Srbije u CERN-u, Obradović je istakao da bi ta organizacija pružila šansu za angažovanje većeg broja stručnjaka istraživačkog i tehničkog profila, čime bi se usporio odlazak domaćih stručnjaka u inostranstvo.

    „Mladi istraživači bi ostajali na našim univerzitetima i naučnim institucijama gde su zaposleni, a pružila bi im se mogućnost da nastave svoje usavršavanje u najprestižnijoj naučnoj institutciji na svetu“, rekao je Obradović.

    On je kazao da bi naši stručnjaci u CERN-u imali mogućnost da rade sa najsavremenijim tehnologijama, a kad se vrate to iskustvo bi preneli svojim kolegama u Srbiji.

    „Članstvo u CERN-u pruža mogućnost da naši istraživači ravnopravno učestvuju na konkursima za finansijska sredstva iz budžeta te organizacije sa ostalim kolegama iz Evropske unije“, kazao je Obradović i dodao da se time otvara šansa za studente i diplomce koji bi mogli da idu u letnje škole te organizacije.

    Kako je rekao ministar, koristi od pristupanja CERN-u za Srbiju mogu biti višestruke jer „saradnja nije vezana isključivo za fizičare, odnosno naučnike, već u nju mogu da se uključe i privrednici, uz mogućnost primene istraživanja u medicini, biotehnologijama, novim industrijskim tehnologijama“.

    Srbija je u januaru ove godine pristupila Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, a sporazum je ratifikovan već 29. februara, čime je Srbija postala pridružni član ove organizacije.

    „To nas ohrabruje i podstiče da istrajemo na onim poslovima i zadacima čija realizacija našu nauku i naučnike integriše u savremena kretanja i razvoj evropskog naučnog prostora“, rekao je Obradović, navodeći da ovaj skup predsatvlja početak zvanične realizacije tog sporazuma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE