Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    SAD: Sve veća zavisnost od analgetika

    Zavisnost od lekova protiv bolova danas je u SAD odgovorna za više slučajeva predoziranja sa smrtnim ishodom od kokaina i heroina zajedno.
     
    „To je jedna od najvećih zavisničkih pretnji s kojima smo ikad bili suočeni“, upozorio je povodom tih podataka vođa američke uprave za nadzor lekova Majkl Leonhart.
     
    Istraživanje zavisnosti od analgetika deo je stalnog praćenja zdravstvenog stanja i navika 70. 000 Amerikanaca starijih od 12 godina i ukazuje na rastući zdravstveni i sigurnosni problem.
     
    Savezni američki biro za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da sedam miliona Amerikanaca zloupotrebljava lekove protiv bolova, kao i da su lekovi koji se izdaju na recept odgovorni za 75 odsto svih smrtnih slučajeva od predoziranja.
     
    Portal Pliva zdravlje prenosi da je istraživanje pokazalo da su za tri od svake četiri smrti od predoziranja lekovima odgovorni analgetici koji sadrže opijate.
     
    Činjenica da je kućna apoteka najveći krivac za zloupotrebu analgetika stavlja pred američke vlasti izazov da edukuju korisnike analgetika kako da ih se reše na odgovarajući način kada im više ne trebaju da ne bi pali u pogrešne ruke.
     
    Istraživanje pokazuje da je 55 odsto osoba koje zloupotrebljavaju analgetike do njih došlo besplatno u krugu porodice ili prijatelja, dok ih je 11 odsto lekove kupilo od istih izvora, a pet odsto ih je ukralo.
     
    Oslanjanje na prijatelje i porodicu kao izvor lekova najčešće je među novim i povremenim korisnicima.
     
    Među hroničnim zavisnicima od analgetika 25 odsto ih je dobilo od svog lekara, a nešto veći postotak ih kupuje od ilegalnih preprodavača, prijatelja, članova porodice ili preko interneta.
     
    Oko 40 odsto dugotrajnih zavisnika do lekova dolazi besplatno u krugu prijatelja ili porodice.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE