Specijalne vrste hleba sve popularnije

Prema podacima trgovaca povećana je prodaja specijalnih i pakovanih vrsta hleba, produženog roka trajanja i svežine, tako da potrošači u Srbiji prate trendove u svetu, ali u nešto manjem obimu.
 
Kada je reč o hlebu, potrošačke navike smo promenili dolaskom velikih trgovinskih lanaca u kojima su trgovci izašli sa drugačijom ponudom – bogatijom i kvalitetnijom, pogotovo u gradovima gde je standard viši, odnosno primanja stanovništva veća.
 
U ponudi pakovanog hleba produžene svežine, najviše se kupuju sečeni beli hleb, integralni, mešani, kao i „tonus“ hleb sa semenkama, koji, takođe, beleži rast prodaje u odnosu na prošlu godinu. I u asortimanu hleba za dopeku, najtraženiji su polubeli i beli, sledi mešani-ražani, hleb sa semenkama, integralni, hleb sa posipom, hleb sa suncokretom, kao i kukuruzni.
 
Industrijski pekari, proizvođači hleba za velike trgovinske lance, sada u prvi plan stavljaju pakovani hleb, jer je on već isečen, pripremljen za upotrebu i duže zadržava svežinu, pa je i kupac zadovoljnijia, a i povrat je manji.
„Sava“ je i dalje najprodavanija vekna, a cena joj „ide“ od 30 do 44 dinara po vekni, zavisno od lokacije i mesta prodaje. A pred kupcima je i „Lazarov“, „ruski“, „carski“, „dunavski“, „ražani“, „bakin“… hleb. Gramaža najčešće varira od 300 do 350 grama, a ima i vekni od 450 do 600 grama, cena ide od 55 i 60 do 110 dinara.
 
 
 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE